Potíže záchranky s předáním pacientů nemocnicím prošetří komise

27. 6. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Případy pacientů, které se záchranné službě v noci na středu nepodařilo ihned umístit do pražských nemocnic, prozkoumá nová vyšetřovací komise. Zřídí ji ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Výsledky chce mít příští týden.


Žádá potrestání případných viníků. Řekl to dnes novinářům po jednání se šéfy pražských nemocnic a náměstkem ředitele záchranky. Němeček se chystá zahájit i jednání se zdravotními pojišťovnami o zvýšení počtu akutních lůžek v metropoli.

Pražská záchranná služba ve středu upozornila na svém webu na opětovný problém s předáváním pacientů. V noci měly její posádky potíže umístit tři lidi s příznaky mozkové příhody a muže se srdečními problémy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že do řešení musí osobně vložit ministr zdravotnictví. Dosud to měl na starosti náměstek.

„Mě ta situace, co se týká pražského zdravotnictví, přestává bavit,“ řekl Němeček. Uvedl, že vedení jeho resortu se šéfem záchranky dohodlo, že případné potíže hned ohlásí a nebude se obracet na média. Ministr dodal, problém je jen v Praze, v jiných krajích ne.

V komisi bude kromě zástupců ministerstva a záchranky člen České lékařské komory a představitel magistrátu. Prahu chce ministr vyzvat, aby vypracovala plán metropolitního zdravotnictví. Se zdravotními pojišťovnami chce začít jednat o zvýšení počtu akutních lůžek, tedy o financích na ně. Němeček řekl, že v minulých letech se tato akutní místa seškrtala. Teď se prý ukazuje, že v metropoli chybí.

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ČTK sdělil, že Praha už dřív měla plán, že bude mít svou metropolitní nemocnici s vyčleněnými akutními lůžky. Dotovat je chtěla ze svého rozpočtu.

Vedení záchranky a šéfové nemocnic se o případ pacienta se srdečními obtížemi přou. Zatímco záchranáři tvrdí, že vozili nemocného po Praze skoro dvě hodiny, podle záznamů nemocnic péči dostal zhruba do půl hodiny. Komise by měla dokumentaci i nahrávky prověřit. Pokud se ukáže pochybení, viníci by měli vyvodit „tvrdou odpovědnost“, uvedl Němeček.

Záchranka vezla pacienta se srdečními obtížemi na Bulovku. Její ředitelka Andrea Vrbovská řekla, že podle záznamů záchranáři nemocnici kontaktovali ve 22:59. Ve 23:37 už lékařka psala zprávu o výsledcích vyšetření. O pár minut později pacienta záchranka vezla z Bulovky, která neměla místo, na Vinohrady. „Varianta, že dvě hodiny jezdil po Praze neošetřen, se nezakládá na pravdě,“ uvedla šéfka Bulovky. Vinohradská nemocnice dostala od Bulovky zprávu o pacientovi kolem 23:30, přijala ho v 0:10. Po několika hodinách odjel domů.

Podle náměstka ředitele záchranky Jaroslava Valáška Bulovka záchranářům telefonicky převzetí potvrdila, pak nemocného ale poslala jinam. „Pokud nemocnice příjem odsouhlasí, musí si pacienta nechat. Věnovaly se mu dvě posádky, místo toho mohly být k dispozici jinde,“ uvedl Valášek. Podle něj je nutné systémové řešení a vytvoření koncepce pražského zdravotnictví.

Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD) vidí za medializováním problémů záchranky politiku. Poukazoval dnes na to, že ředitel záchranné služby a nynější senátor Zdeněk Schwarz letos znovu kandiduje do Senátu. Sám Ludvík je přitom lídrem ČSSD do letošních pražských voleb a kandidátem na primátora.

Přestože se případ z pohledu nemocnic a záchranky liší, podle ministra „pan náměstek (šéfa záchranky) mluví pravdu a paní ředitelka (Bulovky) také“. Řekl, že nemocnice sice nemocného podle pravidel nepřevzala, nejezdil ale ani dvě hodiny po Praze. Komunikaci záchranky a zdravotnických zařízení měl zlepšit elektronický systém, který prošel obnovou. Podle ministerstva i zdravotníků funguje dobře. Údaje v něm se ale aktualizují třeba jen dvakrát denně.

Také podle exministra Leoše Hegera (TOP 09) je potřeba u potíží záchranné služby „bouchnout pěstí do stolu“. „Pražské nemocnice jsou trošku nafoukané a myslí na špičkovou medicínu - což naše země potřebuje, nesmí to ale být na úkor bazální péče,“ reagoval v České televizi Heger.

Zprávy o potížích s předáváním pacientů se dostaly do médií letos na jaře. Od té doby podle statistiky záchranné služby komplikací ubylo. Zatímco v březnu odmítly nemocnice 165 pacientů, od počátku června do úterka zaznamenala záchranka jen 11 takových situací. Ministerstvo zdravotnictví totiž nařídilo svým nemocnicím, že v Praze musí pacienty od záchranné služby převzít ta nejbližší. Ke stejnému postupu vyzvalo i ostatní pražské a středočeské nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?