Potížistům práci nevrátíme

31. 1. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco na Vysočině stojí o každého lékaře, jinde si chtějí mezi doktory vybírat. Otálet se stažením výpovědi by ale lékaři, kteří se chtějí vrátit, neměli nikde. Nemocnice už chystají krizové scénáře.


V olomoucké fakultní nemocnici vyprší už za čtyři týdny výpovědní lhůta více než stovce lékařů. Co s nimi od 1. března bude, možná nevědí ani oni sami.

I když si výpověď rozmyslí, nemusejí se mít kam vrátit. Bezvýhradná „amnestie“ pro odbojné doktory tam totiž skončila minulou středu. A od té doby chce vedení návraty lékařů pečlivě zvažovat.

Cesta zpět vede jen pro slušné

„O většinu lékařů, kteří si svůj odchod ještě případně rozmyslí, samozřejmě stojíme. Je však pravda, že u některých, zejména u těch, kteří se během jednání nezachovali slušně například ke kolegům nebo ošetřujícímu personálu, budeme už teď zvažovat, zda jejich setrvání akceptovat,“ tvrdí mluvčí olomoucké nemocnice Egon Havrlant.

A podobné trable s případným návratem čekají doktory i v některých dalších nemocnicích. Například v Brně či Liberci. „Nelze dopředu předjímat, o jak velké procento půjde. Jsou ale lékaři, které nebudeme chtít zpět z ryze profesních důvodů. I kdyby si odchod rozmysleli,“ podotkl ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus.

V Liberci už se to stalo. Vedení „špitálu“ odmítlo vzít zpět protestující gynekology.

Bát o práci se naopak lékaři nemusejí na Vysočině, kde se jich k odborářské akci „Děkujeme, odcházíme“ připojilo tolik, že zdravotnictví v kraji hrozí kolaps. „Nemám důvod lékaře zpět nepřijmout. Jihlava rozhodně neměla nadbytek lékařů. A myslím si, že ani žádná z nemocnic v kraji,“ uvedl ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Nedostatek doktorů na řadě oddělení podle něj navíc nemocnice řeší už nyní. „Spíš bychom mohli ještě další lékaře přijmout, kdyby měli zájem,“ doplnil Velev. A jeho slova potvrdili i šéfové dalších nemocnic v kraji. Podle ředitele třebíčské nemocnice Leoše Dostála je ale otázkou, zda skutečně dostanou na splnění požadavků odbojných lékařů dostatek peněz.

Kladno otočilo: nový tým vybuduje, až zkrachují jednání

Čím déle budou lékaři se staženímvýpovědí otálet, tím obtížnější pro ně návrat může být.
S ubývajícím časem se budou nemocnice muset poohlížet po doktorech jinde a vymýšlet krizové scénáře, aby odvrátily kolaps.

Třeba v Olomouci se už proto chystají vypsat na uvolněná místa výběrová řízení, kontaktovat personální agentury a oslovovat lékaře v zahraničí. Například nemocnice v Kladně, která avizovala budování nových lékařských týmů jako první, však s příjímáním nových doktorů stále čeká, jak vyhrocená situace dopadne.

„Dali jsem inzeráty, ale čekali jsme, jak bude pokračovat jednání vlády s odbory. A to samé garantujeme i nyní,“ potvrdila ředitelka nemocnice Kateřina Pancová. „Lékaři, kteří nám dají vědět, se mohou vracet,“ dodala. Na rozhodnutí jim zbývá zhruba už jen týden.

A podobné požadavky si kladou vedení nemocnic i jinde, neboť jim dochází trpělivost. „Natahování a přemlouvání už bylo dost,“ uvedla šéfka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kunová. Jasné slovo chce od nespokojených doktorů slyšet do 7. února.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?