Povinné elektronické neschopenky budou problém, míní ČLK

10. 9. 2013 7:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek chce na dnešním jednání s ministrem práce a sociálních věcí Františkem Koníčkem dosáhnout toho, aby elektronické neschopenky zůstaly nepovinné. Od ledna 2014 mají zcela nahradit dosavadní papírové neschopenky. Podle Kubka na to ale není systém připraven.


Potíže to podle něj způsobí hlavně praktickým lékařům, kteří nejvíc neschopenky píšou. Z 5000 praktiků pětina počítač nemá, další sice počítač mají, ale část z nich bez připojení na internet.

„Nerad bych odcházel bez řešení, není možné, aby stát ohrozil vyplácení dávek pro lidi, kteří jsou na nich existenčně závislí,“ řekl ČTK Kubek s tím, že pokud budou muset od ledna lékaři vystavovat neschopenky pouze elektronicky, řada jich neschopenky vystavovat nebude a nemocní nedostanou dávky, na něž mají nárok.

Krátké přechodné období

Zákon o povinnosti zasílat České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) elektronické neschopenky je účinný od letoška, zároveň ale je letošní rok přechodným obdobím, kdy ještě mohou lékaři posílat neschopenky papírové.

Komora navrhuje jako rychlé řešení prodloužit přechodné období o dva roky, k tomu má ČSSZ zmocnění ze zákona. Byl by pak čas na to, aby se v zákoně o nemocenském pojištění v úpravě elektronických neschopenek zrušilo v textu slovo „pouze“, takže by lékaři nadále mohli využívat obou variant.

Změnu textu zákona by mohla navrhnout i nynější vláda v demisi a Senát by ji mohl přijmout jako zákonné opatření. Po předčasných volbách by ji musela schválit nová Sněmovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?