Povolení ohledně léčebného konopí má třetí česká firma

11. 3. 2014 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Povolení k zacházení s konopím pro léčebné využití získala v těchto dnech třetí česká firma. ČTK to bez dalších podrobností řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll. Ze tří firem, které nyní mají povolení, jen jedna z nich, slušovický Elkoplast, má i povolení k dovozu. Konopí bude dovážet z Nizozemska, zatím ale žádné nedovezl. Marihuana by mohla být využita pro léčbu pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.


Všechny podmínky pro dovoz marihuany splnila také distribuční firma Phoenix, na českém trhu s léčivy se podílí 38 procenty. Dá se očekávat, že i ona v případě potřeby požádá o dovozní licenci. Jméno třetí firmy, jež nyní získala povolení k zacházení s konopím, zatím zveřejněno nebylo. Záměr požádat také o povolení pěstovat konopí v tuzemsku potvrdil zatím jen Elkoplast Slušovice, s.r.o.

Novela zákona umožňuje léčbu dovezeným konopím od loňského dubna, pacienti na ně ale čekají marně. Řada z nich se vystavuje konfliktu se zákonem, když si konopí pěstují sami, či si je obstarávají na černém trhu. Do ČR může být celkově dovezeno takové množství, po jakém bude poptávka, dodávka však nesmí překročit limit daný OSN pro Česko, což je 36,62 kilogramu za rok.

Konopí bude pouze na elektronický recept, aby byla nad jeho prodejem kontrola. Lékaři budou psát na recept nejvýše 30 gramů měsíčně, přípravky nebudou dostupné pro děti. Na jeden recept může lékař napsat jen množství na jednoměsíční léčbu.

Kritici tvrdí, že povolených 30 gramů marihuany nebude řadě pacientů stačit, argumentují dosavadní praxí i zahraničními příklady. Vadí jim také to, že nizozemská firma nabízí gram za 200 korun, pacient za 30 gramů tak měsíčně bude muset dát 6000 korun.

Dostupnost léčby bude záviset na tom, zda lékaři „budou mít vůli“ léčebné konopí předepisovat. Někteří lékaři tvrdí, že mají dostatek jiných prostředků, jak pacientům pomoci od obtíží i bez konopí.

Státní ústav pro kontrolu léčiv začal chystat výběrové řízení pro udělení licence firmám, jež budou pěstovat konopí v tuzemsku. Jeho mluvčí Lucie Šustková ČTK řekla, že je připravena zadávací dokumentace, která bude zveřejněna v rámci zadávacího řízení na webu ústavu. Předcházet tomu bude tzv. předběžné oznámení. „Na základě tohoto výběrové řízení bude vybrán subjekt, kterému bude udělena licence k pěstování konopí,“ uvedla. V zadávací dokumentaci bude popsáno, jaké množství konopí, v jaké kvalitě a na jakou dobu bude poptávka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?