Práce ve dvou zemích - jak je to s pojištěním?

25. 5. 2007 11:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak má postupovat pojištěnec, který žije a pracuje ve dvou evropských zemích? "V obou zemích za mne zaměstnavatel odvádí zdravotní pojištění. Musím platit zdravotní pojištění dvakrát?" Na dotazy pojištěnců odpovídá Jana Víšková, tisková mluvčí VZP...


Žiji a pracuji napůl v Česku a napůl v Rakousku. V obou zemích za mne zaměstnavatel odvádí zdravotní pojištění. Musím platit zdravotní pojištění dvakrát? Jak mám postupovat, kde se přesněji informovat?

Odpovídá Jana Víšková, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny

Základním principem v rámci Evropské unie je jedno pojištění (s určitými výjimkami), které vychází z příslušnosti k právnímu režimu a tedy i k systému pojištění té země, kde je vykonávána výdělečná činnost.

Ve vámi uvedeném případě bude důležité, zda jde o jednoho zaměstnavatele a zda lze vaši činnost v ČR nebo v Rakousku charakterizovat jako vyslání, či zda jde skutečně o zaměstnání ve dvou státech.

V případě dvou zaměstnání (ve dvou státech EU) bude důležité, ve kterém státě máte bydliště ve smyslu evropských nařízení, tedy ve kterém státě je tzv. těžiště vašich zájmů (kde žije vaše rodina, kde chodí vaše děti do školy, kde máte byt, dům či jinou nemovitost apod.)

Do té země (a podle jejích předpisů) pak budete odvádět pojistné z příjmů v obou státech. To znamená: pokud si zvolíte, že těžiště vašeho zájmu je v Rakousku, bude váš český zaměstnavatel z vašeho českého příjmu odvádět pojistné na zdravotní pojištění dle rakouských předpisů vaší rakouské pojišťovně, stejně jako váš rakouský zaměstnavatel. Pokud si zvolíte ČR, půjde pojistné z obou vašich příjmů české zdravotní pojišťovně.

Příslušnost k právním předpisům státu, který jste si zvolil jako těžiště zájmu, doložíte ve druhém státě evropským formulářem E101, který v případě České republiky vydává Česká správa sociálního zabezpečení.

O rady týkající se zdravotního pojištění v zemích EU lze požádat i Centrum mezistátních úhrad (tel. 234 462 041, e-mail: info@cmu.cz, www.cmu.cz), které je styčným místem pro oblast zdravotního pojištění a jehož zakladateli a členy jsou všechny české zdravotní pojišťovny.

Jana Víšková

tisková mluvčí VZP ČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?