Pracující lékaři stárnou a nemá je kdo nahradit, říká šéf ČLK v on-line rozhovoru

4. 11. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví personálně vykrvácí, pokud lékaři nedostanou přidáno na platech. I takový názor zazněl v on-line rozhovoru prezidenta České lékařské komory Milana Kubka pro server IHNED.cz.


Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek tvrdí, že počet lékařů na počet obyvatel v Česku je v rámci EU průměrný.

„Naším problémem je katastrofální demografická struktura lékařů, tedy skutečnost že pracující lékaři stárnou a dále špatný poměr mezi počty lékařů v jednotlivých odbornost. Problém ještě komplikuje bariéra mezi soukromými lékaři a nemocnicemi, tedy skutečnost, že na zajišťování nepřetržité lékařské péče se podílí pouhá 1/3 pracujících lékařů,“ říká v on-line rozhovoru šéf lékařské komory.

Nyní se prezident ČLK dostal s ministerstvem „do křížku „kvůli zvyšování platů zdravotníků. Ministerstvo slovy jeho mluvčího Vlastimila Sršně tvrdí, že komora na zdravotnické reformě příliš nespolupracuje.

„ČLK byla a je i nadále připravena spolupracovat při nápravě poměrů ve zdravotnictví. To však neznamená, že budeme jako tupci podporovat každý nesmysl,“ říká prezident lékařů Milan Kubek.

Platy lékařů za hodinu práce podle prezidenta LOK výrazně zaostávají za podobně kvalifikovanými odborníky, například právníky. „V porovnání s platy lékařů například v Německu či Velké Británii jsou pak přímo katastrofální. A právě tyto země řeší svůj nedostatek lékařů na náš úkor, právě tam lékaři odchází,“ tvrdí Kubek.

Odpovědi Milana Kubka v on-line rozhovoru najdete na serveru iHNEd.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?