Praha 10 vypsala zakázku na opravu polikliniky v Malešicích

12. 6. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Radnice Prahy 10 vypsala zakázku za zhruba 250 milionů korun na rekonstrukci polikliniky v Malešicích. Včera to zaznělo na jednání zastupitelstva městské části. Zakázku radní schválili koncem května, podle kritiků při tom nepostupovali dostatečně transparentně. Vedení radnice to odmítá, podle něj se vše odehrálo podle zákona.


Loni Praha 10 schválila memorandum s nájemcem objektu, který na opravy přispěje 40 miliony korun. Rekonstrukce by měla být hotova do konce roku 2020. Polikliniku v Plaňanské ulici má od městské části pronajatá firma Medifin. Koncem loňského roku od ní zařízení spolu se třemi dalšími pražskými poliklinikami koupila zdravotnická skupina EUC. Objekt i nadále vlastní městská část.

Firma Medifin měla původně zajistit opravy vnějšího pláště, střechy i interiéru objektu zeb 70. let. Nakonec však vedení radnice rozhodlo, že bude jednodušší, když opravy provede jako majitel sama městská část. Zastupitelská opozice tehdy vedení kritizovala za to, že radnice nezhodnotila více variant, například novostavbu namísto rekonstrukce.

Na jednání radnice vystoupil zastupitel Pirátů z Prahy 10 Petr Beneš, podle kterého radní zakázku na rekonstrukci schválili narychlo a netransparentně. Tendr podle něj mělo ještě schválit zastupitelstvo. První místostarosta městské části Tomáš Pek (TOP 09) to odmítl s tím, že nadlimitní zakázky podle zákona v tajnosti vyhlásit nejdou. „Všechno probíhá v souladu se zákonem a jsem strašně rád, že občané a doktoři budou mít doufám do roku 2020 opravenou polikliniku,“ uvedl místostarosta.

Rekonstrukce se bude dělat po částech. V loni schváleném memorandu se Praha 10 zavazuje v době oprav poskytnout provozovateli nové prostory pro lékaře za snížené nájemné ve třetím a čtvrtém podlaží bytového domu Malešice a dalších okolních objektech. Nastěhují se tam vždy lékaři z opravované části budovy. Radnice také uhradí firmě náklady na úpravu náhradních prostor, stěhování platit nebude. Původní nájem do roku 2030 se také z důvodu rekonstrukce o dva roky prodlouží.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?