Praha chce zvýšit platby na pohotovosti, přispět by měl kraj

12. 9. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha chce v příštím roce zvýšit příspěvek na provoz zdravotnických pohotovostí o pět milionů na 29 milionů korun. Dotace by měla pomoci s vybavením a personálním obsazením pohotovostí. Novinářům to řekl radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO).


Loni nemocnice v metropoli ošetřily na pohotovostech skoro 150.000 pacientů. Podle Lacka by měl na službu přispívat i Středočeský kraj.

„V průběhu léta jsme navštívili všechna pracoviště a ptali jsme se lékařů a ředitelů, jaké mají potřeby,“ uvedl radní. Z návštěvy vyplynula nutnost modernizace lékařského vybavení a finanční motivovace lékařů. „Navýšení prostředků pro zdravotnický personál je nezbytné, protože se tato místa trvale nedaří obsazovat,“ doplnil Lacko.

Pohotovosti zažívají velký růst počtu pacientů. Třetinu z nich přitom tvoří lidé z okolí Prahy. Na příští týden má radní naplánovanou schůzku se středočeským hetmanem Milošem Peterou (ČSSD). „Chceme zachovat robustní systém pohotovostí a rozvíjet je, proto se s hejtmanem budeme bavit o tom, aby i kraj finančně participoval,“ uvedl radní. Podobně kraj přispívá na provoz letecké záchranné služby.

Pohotovostní zdravotnickou službu v Praze zajišťuje sedm nemocnic. Jde o Fakultní nemocnici Motol a Královské Vinohrady, Nemocnici Na Bulovce, Thomayerovu nemocnici, Všeobecnou fakultní nemocnici, Ústřední vojenskou nemocnici Praha a Městskou polikliniku Praha. Nejvytíženější je s náskokem Motol následovaný Thomayerovou nemocnicí. Kromě dotace z magistrátu hradí jejich provoz pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?