Praha se chystá na útok, vojenské nemocnice mají pohotovost

2. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přípravy vojáků, policistů, strážníků i hasičů na možný teroristický útok v těchto dnech vrcholí. V pohotovosti jsou všechny vojenské nemocnice, lékaři 6. polní nemocnice mohou v krizové oblasti začít působit během sedmi hodin...


PRAHA - V ulicích města posílily hlídky policistů i strážníků. Ti také na pokyn primátora Jana Kasla zostřili dohled nad strategickými místy. V metru je nyní dvacet pět hlídek. Strážníci dbají na dodržování pořádku, všímají si opuštěných zavazadel a kontrolují odpadkové koše. „Moji lidé například upozornili-přes víkend policii na opuštěný kufřík na stanici metra Staroměstská,“ tekl velitel městské policie Radim Chyba. Strážníci hlídkují ve větším počtu i před magistrátem. Přestože zemi údajně nehrozí biologický útok, má armáda už nyní k dispozici zařízení na detekci biologických látek. Náčelník vojenské zdravotnické služby Jan Petráš připustil, že některé teroristické organizace biologické zbraní mají. Tvrdí však, že armáda má dost protilátek.

Svobodná Evropa zůstane na místě

Bezpečnostní opatření začala ve čtvrtek, kdy policisté i vojáci začali s hlídáním budovy Rádia Svobodná Evropa. Vedle obrněných transportérů se na místě střídá 50 výsadkářů. Dohromady je k ochraně různých objektů, zvláště těch, kde sídlí instituce spojené s USA, připraveno patnáct set mužů. Armáda na případnou žádost policie vyšle další vojáky. V záloze také čekají na pokyn k nasazení další vojenská těžká vozidla a další technika. O tom, že by se redaktoři Svobodné Evropy přestěhovali jinam, však magistrát neuvažuje. „Budovu bývalého Federálního shromáždění vlastní stát. Praha jiný objekt, vhodný k rozhlasovému vysílání, nemá, “ uvedl primátor Jan Kasl.

Transportéry jako zátarasy

Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý včera opatrně připustil, že armáda ostrahu Svobodné Evropy nezajistila nejlépe. O nasazení vojenské techniky rozhodl vládní krizový Štáb, armáda si však udělala ostudu. Ze čtyř obrněných transportérů totiž měly při přesunu z Hodonína do Prahy tři poruchu nebo jiné potíže. Šedivý osobně by bezpečnostní opatření nad Václavským náměstím řešil nenápadněji, bez obrněných transportérů: „Myslím, že by tam stačily bezpečnostní zábrany.“ Zastaralé neozbrojené transportéry mají podle policie sloužit jako zátarasy proti případnému sebevražednému teroristickému útoku, například nájezdu vozidla s výbušninou. Velitel 43. mechanizovaného výsadkového praporu Aleš Opata, jehož podřízení u rozhlasu hlídkují, tvrdí, že budova je zabezpečena i méně viditelnými prostředky.

František Kostlán, Večerník Praha, 2. 10. 2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?