Praha si na porodnici v Podolí ještě počká

14. 3. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Podolskou porodnici ministerstvo zdravotnictví na Prahu letos nepřevede. Možná to udělá příští rok, až vyřeší univerzitní nemocnice, řekl ČTK ministr Leoš Heger (TOP 09) k dopisu, kterým ministerstvo informovalo Podolí, že zůstává v majetku státu. Porodnice rozhodnutí uvítala. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ale jednání nepovažuje za uzavřené. Konečné rozhodnutí pak bude na ministrovi, předcházet mu musí analýza, řekl primátor ČTK.


„Ne že by navěky to muselo být takto, k tomu se nechci zavazovat, ale aktuálně pro tento rok s převodem nepočítám,“ řekl Heger.

Ministr se před rokem domluvil s primátorem, že případným převodům budou předcházet analýzy. Teď čeká, co bude po ministerstvu magistrát chtít. „My jsme s tím opatrní, protože politicky, dokud věc není předjednaná úplně jistě, se nechceme pouštět do žádné války,“ řekl ministr.

O dopise Podolí informoval ČTK Hegerův náměstek Martin Plíšek (TOP 09). Ve hře jsou podle něj nadále i tři další zdravotnická zařízení, a to Nemocnice Na Bulovce, Thomayerova nemocnice a Psychiatrická léčebna Bohnice. Podle Plíška bude nyní ministerstvo zajímat názor Prahy především na převzetí Bulovky.

Ministr doplnil, že převod pražského zdravotnictví souvisí s odstátněním univerzitních nemocnic, na které by se měly chystaným zákonem přeměnit fakultní nemocnice. Norma je v připomínkovém řízení, platit by mohla od příštího roku. Do té doby nebude ministerstvo pražská zařízení řešit.

„Byli bychom rádi, aby se nejdřív rozběhly univerzitní nemocnice a pak se realizovalo toto,“ potvrdil ministr. Zatím podle něj nelze vyloučit ani jednu variantu, že tedy Podolí zůstane státu, či že ho Praha převezme.

„Hlavní slovo bude mít analýza, její výstupy a následně ministr Heger, se kterým tuto otázku neustále konzultuji,“ uvedl primátor. Podle něj má Praha v otázce převodu nemocnic s ministerstvem jasně dohodnutý postup. Expertní tým pracuje na analýze případného převodu Bulovky a Thomayerovy nemocnice, následovat bude diskuse týkající se Podolí a Bohnic, doplnil.

Ředitel podolské porodnice Jaroslav Feyereisl uvítal rozhodnutí, o kterém byl podle vlastních slov informován dopisem ministerstva. „Rok jsem vysvětloval, že je to nesmysl. Jsem velmi rád, že to takhle dopadlo. Mělo to velmi negativní vliv na naši práci, celá ta nejistota. Teď zase máme možnost dělat svou práci a rozhodovat o svých věcech tak, jak je pro tak velký ústav zapotřebí,“ řekl ČTK Feyereisl.

Praha loni rozhodla, že chce převzít od státu čtyři nemocnice. Nemocnice by plnily úlohu krajských zdravotnických zařízení, zároveň by v nich ale zůstala pracoviště, která mají celorepublikový význam. Transformace by měla trvat zhruba dva roky. Převzetí nemocnic má připravit expertní tým, který byl v únoru jmenován. Jeho šéfem je David Marx, proděkan 3. lékařské fakulty Karlovy univerzity. Opoziční ČSSD záměr už dříve kritizovala, podle ní hrozí privatizace nemocnic. Vedení města to ale odmítlo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?