Praktici se s VZP zatím na lepších platbách pro letošek nedohodli

20. 4. 2007 15:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktickým lékařům se nepodařilo přesvědčit ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka, aby jim letos platil za léčení pacientů více. Předseda zlínského sdružení Lubomír Nečas řekl, že návrhy praktiků ředitel odmítl. Do týdne zpracuje VZP protinávrh...


Praktickým lékařům se nepodařilo přesvědčit ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka, aby jim letos platil za léčení pacientů více. Předseda zlínského sdružení Lubomír Nečas řekl, že návrhy praktiků ředitel odmítl. Mluvčí VZP Jana Víšková potvrdila, že VZP podrobí do konce měsíce návrh praktiků ekonomické i právní analýze. Podle ní ale „není vysoká pravděpodobnost“, že by mohl být návrh zlínských lékařů na zvýšení plateb v letošním roce přijat.

„Předložili jsme dnes návrh cenového dodatku. Bohužel jsme se nyní nedohodli. VZP trvala na regulacích,“ upřesnil Nečas. Víšková uvedla, že alternativní návrh praktiků není z hlediska možností VZP ekonomicky reálný. „Neobsahuje žádné mechanismy, které by zabránily přečerpání zdravotně pojistného plánu VZP,“ vysvětlila. Návrhy praktiků by podle Víškové mohly vést k opětovnému zadlužování VZP či snižování plateb do jiných oblastí péče.

Praktici nyní dostávají za registrovaného pacienta pravidelnou měsíční platbu od pojišťovny 36 korun. K tomu mají peníze za vybrané výkony, ohodnocené body. Hodnota bodu je pro ně nyní 0,92 koruny. Tyto ceny vyjednali šéfové Sdružení praktických lékařů v dohodovacím řízení. Souhlasily s tím organizace praktiků ve 12 ze 14 krajů.

„VZP nemůže svévolně rozdělovat svěřené prostředky mimo dohody uzavřené s oficiálními zástupci poskytovatelů a především nemůže jít nad rámec zdravotně pojistného plánu,“ uvedla Víšková.

Zlínští praktici na protest proti dohodám svého vedení s VZP letos už dvakrát zavřeli na jeden den ordinace, přidali se k nim lékaři z řady dalších regionů. Na sobotní konferenci chtějí zlínští vyzvat současné šéfy sdružení, aby odstoupili.

Nečas připomněl, že při protestech požadovali za registrovaného pacienta 50 korun. Zjistili, že to zdravotně pojistný plán VZP neumožňuje, a tak od tohoto požadavku pro letošní rok ustoupili a spokojí se s 36 korunami. Za bod dostávají 0,92 koruny, chtěli by 0,97 korun a žádné regulace na léky a další vyšetření.

VZP pro letošní rok slíbila, že přistoupí k regulacím pouze v případě, že praktici jako celek spotřebují více peněz, než jim ve zdravotně pojistném plánu náleží. Pokud překročí průměr jen někteří lékaři, peníze jim srážet nebude.

„Chtěli bychom, aby se regulace neuplatňovaly. Podle nás nemusí mít VZP obavy z překročení. Pokud by náhodou k nějakému mírnému překročení došlo, dá se to jistě zdůvodnit,“ dodal Nečas. VZP ale podle něj tento přístup zpochybňuje.

Primární péče dostává z peněz VZP necelých pět procent peněz určených na léčení nemocných. Kapitaci 50 korun a hodnotu bodu nad jednu korunu budou požadovat praktici až pro příští rok. Tyto požadavky jsou předmětem současného dohodovacího řízení. Dodatek, o němž nyní praktici s ředitelem VZP jednají, má řešit situaci jen pro letošní rok. Víšková potvrdila, že VZP je připravena vyjít oprávněným požadavkům lékařů vstříc do nejvyšší možné míry.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?