Praktici už mají vakcíny na chřipku, očkují hlavně rizikové skupiny

30. 10. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři už dostali většinu protichřipkových vakcín pro tuto sezónu a soustřeďují se teď na očkování lidí nad 65 let a chronických pacientů, u kterých je chřipka spojena s větším rizikem komplikací a úmrtí. Lidé v riziku za očkování nic neplatí.


Ostatní mohou získat příspěvek od své zdravotní pojišťovny na vakcínu a zaplatí jen zhruba stovku za aplikaci, řekl ČTK garant sítě očkovacích center Rastislav Maďar.

Očkovat by se podle něj měli hlavně ti, kdo jsou v kontaktu s větším množstvím lidí jako zdravotníci, učitelé či pracovníci přepážek pošt nebo bank. Zatím ale projevují menší zájem. Ochrana proti chřipce je důležitá nejvíc pro kardiaky, lidi se sníženou imunitou, diabetiky či lidi obézní.

V průměru je proti chřipce očkováno jen pět procent Češek a Čechů. Očkování je dobrovolné, ani zdravotníci ho nemají povinné.

Podle kritiků jde hlavně o zisky farmaceutických firem, což Maďar odmítl. Chřipku naopak nazval časovanou bombou, první nemocní zůstanou doma, další už nemohou, aby chod institucí byl zachován, a tak šíří nemoc dál. Kriticky to může ohrozit pacienty v nemocnicích. Rouška, kterou si nasadí nemocný zdravotník, do 20 minut zvlhne a virus proniká do okolí.

„Epidemiologická situace je stabilizovaná, zatím se nic zásadního neděje, což je dobré, je ideální čas k tomu, aby člověk ještě absolvoval očkování,“ řekl Maďar. Z ojedinělých záchytů viru chřipky v Evropě a severní Americe podle něj vyplývá, že dominuje kmen viru A(H3N2), proti kterému chrání letošní vakcína.

„Možná v souvislosti s ebolou bychom mohli očekávat, že lidé myslí víc na své zdraví, že si uvědomují, že zatímco pacient s ebolou může vedle nich sedět v letadle a nikomu se nic nestane, jak se nakonec už potvrdilo, stačí jeden pacient s chřipkou v letadle a za čtyři minuty se virus rozšíří do celého letadla klimatizací, bez ohledu na to, kde rizikový cestovatel sedí,“ upozornil.

Očkovací látky se do ČR dovážejí, vychází se z loňských dat a objednávek praktiků pro dospělé i děti a dorost. V tuto chvíli bylo dovezeno 95 procent celkové loňské dodávky, ordinace dostaly 322.000 dávek, upřesnil zástupce distributora Filip Nosek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?