Praktický lékař? Na jižní Moravě nechtěné povolání

3. 11. 2009 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové pacienty přijímáme až od ledna. Podobnou odpověď slyší většina lidí, kteří se pokoušejí na jižní Moravě najít nového lékaře. V kraji chybějí hlavně praktičtí lékaři. Stárnou a není za ně náhrada.


Ve větších městech a v Brně je situace lepší než v menších obcích. I v krajském městě ale chybí specialisté.

„V září jsem objednávala dceru jako novou pacientku na oční a alergologii. U očního jsem dostala prosincový termín, na alergologii jdeme až v únoru,“ postěžovala si například Gita Přikrylová z Brna.

Stejně obtížné je najít si obyčejného praktického lékaře. „Měla jsem angínu a vyšetření u lékařky, která mi předepsala antibiotika, se mi podařilo domluvit až na šestý pokus. Celé dopoledne jsem protelefonovala,“ popsala nesnáze při hledání nového lékaře studentka Johana Vlasáková, která v Brně od září studuje na vysoké škole.

V Jihomoravském kraji chybí obvodní lékaři například na Břeclavsku v Bořeticích, Moravské Nové Vsi a v Týnci. Mírně se zlepšila situace na Znojemsku, kde po čtyřech letech začal v říjnu ordinovat nový praktický lékař. Další tři mladí doktoři se tam chystají na atestaci.

Nezájem mladých

Nedostatek praktických lékařů zatím není kritický. „Míst, kde chybí úplně, není tolik. Větší problém je jejich stoupající věk,“ upozornil zdravotní rada Jihomoravského kraje Oldřich Ryšavý.

Velká část praktických lékařů na jižní Moravě totiž dlouhodobě přesluhuje a mladí nemají o tuto práci zájem.

Podle statistik je přes šedesát procent obvodních lékařů starších padesáti let, dvacet procent je v téměř důchodovém věku a jen sedm procent je mladších čtyřiceti let.

Na problém začali lékaři upozorňovat už před deseti lety. „Vychovat mladé lékaře chvíli trvá a ke generační výměně nedojde ze dne na den. Už jsme zažili asi tříleté období, kdy do terénu nešel žádný nový praktický lékař,“ uvedla předsedkyně jihomoravského Sdružení praktických lékařů Renata Novotná.

Studenty medicíny kariéra obvodního lékaře příliš neláká. „Pro většinu je to nezajímavá, skoro úřednická práce. Odrazuje je i to, že musí na začátku investovat do nové ordinace. Pokud člověk praxi po někom nezdědí, většinou do toho nejde,“ vysvětlila medička Petra Divišová.

Vychovat mladé lékaře chvíli trvá a ke generační výměně nedojde ze dne na den

Vloni proto ministerstvo zdravotnictví zahájilo takzvaný program rezidenčních míst, do něhož se zapojil i Jihomoravský kraj. Budoucím lékařům umožňuje, aby získali potřebné zkušenosti v krajských nemocnicích.

Cestu ke vzdělání jim má nově usnadnit také další opatření. „Díky tomu, že si mohou dělat všeobecnou atestaci internisté, je šance, že se věkový průměr obvodních lékařů sníží,“ doufá předseda okresního sdružení praktických lékařů Karel Hulán.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?