Praktičtí lékaři chtějí stejně jako nemocniční přidat peníze

6. 4. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři žádají politiky o více peněz na ambulantní péči. Reagovali tak na nedávné vyjádření České lékařské komory (ČLK), že chybí lékaři v nemocnicích a zdravotnictví je podfinancované. Sdružení praktických lékařů v prohlášení, jež obdržela ČTK, uvedlo, že je chybou zjednodušovat problémy zdravotnictví na nedostatek nemocničních lékařů.


Více peněz by měla podle předsedy sdružení dostat nejen nemocniční, ale i ambulantní péče. „Delegáti 26. výroční konference, která se konala o víkendu v Průhonicích, vyzvali politickou reprezentaci k urychlené a účinné podpoře primární péče. Vyzvali politiky k odvaze problém si přiznat a začít jej řešit,“ uvedl předseda sdružení Václav Šmatlák. Primární péče je podle delegátů dlouhodobě podfinancována.

Podle sdružení praktiků nelze udržet fungující systém bez přesunu části akutní péče z nemocnic do ambulancí, tedy omezení této péče v nemocnicích, a bez posílení následné a dlouhodobé péče. Nezbytná je i přiměřená spoluúčast pacientů, uvádí se v prohlášení.

Sdružení navíc prohlásilo, že po zrušení regulačních poplatků v roce 2015 stoupl počet vyšetření v ordinacích praktických lékařů o desítky procent. Nepříznivý trend nárůstu počtu pacientů v ambulancích pokračuje podle delegátů i letos, ale platba od zdravotních pojišťoven přitom neroste, nebo jen minimálně. SPL proto požaduje v příštím roce navýšit o deset procent tzv. kapitační platbu, měsíční úhradu pojišťovny za každého registrovaného pacienta. Data zdravotních pojišťoven však podle ministerstva zdravotnictví nárůst vyšetření nepotvrzují.

Lékařská komora na konci března oznámila, že 92 procent chirurgií, 75 procent interen a 63 procent gynekologií a porodnic v nemocnicích nedokáža zajistit plný provoz. Bezpečnost pacientů je tak ohrožena, varovali na tiskové konferenci ČLK přední čeští profesoři tří zmíněných oborů. Podle prezidenta komory Milana Kubka je české zdravotnictví podfinancované, lékaři odcházejí do soukromých praxí nebo do ciziny. Vláda by měla urychleně přijmout krizový plán. Podle ministerstva zdravotnictví ale situace není taková, aby musel být krizový plán vytvořen.

Delegáti konference praktiků vidí za personálním nedostatkem ve zdravotnictví hlavně „neochotu či neschopnost politiků“ provést skutečné změny českého zdravotního systému. „Vítáme slib ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) z loňského prosince směrem k primární péči, včetně podpory kompetencí praktických lékařů, a žádáme jeho naplnění. Je třeba přejít od slov k činům,“ shodli se.

Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko zase v březnu uvedl, že valné většině ambulancí specialistů nestoupnou příjmy za vykázanou léčbu, přestože v seznamu výkonů se od ledna navýšila cena jejich práce o deset procent. Na možný propad příjmů upozornil v otevřeném dopise ministra zdravotnictví. Pokud zůstane upozornění bez odezvy, lze podle Jojka počítat i s velmi hlasitými protesty a projevy nevole lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?