Praktičtí lékaři na Liberecku chtějí novou koncepci první pomoci

15. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O nové koncepci poskytování LSPP v okrese Liberec tak, aby odpovídala určitým standardům, nebyla zneužívána k banálním ošetřením a lékaři byli za svou přesčasovou práci odpovídajícím způsobem oceněni, volají...


O nové koncepci poskytování Lékařské služby první pomoci (LSPP) v okrese Liberec tak, aby odpovídala určitým standardům, nebyla zneužívána k banálním ošetřením a lékaři byli za svou přesčasovou práci odpovídajícím způsobem oceněni, volají praktičtí lékaři na Liberecku.

Ti v žádném případě nesdílejí nadšení jako okresní úřad z dosažené dohody, která platí od začátku dubna. Stanovisko Okresního úřadu v Liberci je takové, že se podařilo stabilizovat LSPP v okrese. Podle okresního zdravotního rady Zbyňka Hromka mimo jiné tím, že se lékaři dohodli s okresním úřadem na navýšení odměn za hodinu práce ze 70 na 140 korun, a o víkendech a svátcích na 150 korun. Podle lékařů však nejde jenom o navýšení odměny za přesčasové práce, ale hlavně o koncepci zdravotnictví, kterou už zanikající okresní úřad nevyřeší a krajskému úřadu zatím chybí. „Je to dohoda dočasná, která platí do konce roku. Všichni vidí, že nám teď zvýšili ohodnocení o sto procent, ale to není to hlavní. Nebouřili jsme se kvůli penězům, i když jsme byli špatně ohodnoceni a v civilizovanějších krajích dostávají lékaři za tuto službu až 200 korun za hodinu. Především chceme, aby mělo poskytování pohotovostí nějakou koncepci a abychom se nemuseli řídit pseudosocialistickými zákony z roku 1966, podle nichž mají všichni na všechno nárok. Postrádáme celkovou koncepci této služby,“ řekl Právu předseda Sdružení praktických lékařů v Liberci Jan Šindelář. Obdobný názor zastává i předsedkyně Okresního sdružení lékařů České lékařské komory v Liberci Jana Oušková. „Pohotovosti jsou přežitkem. Noční služby pro nás nejsou směnným provozem. Řada lidí si vůbec neuvědomuje, že je to svým způsobem nadstandard,“ konstatovala Oušková. Naznačila, že se nikdo neohlíží na to, že praktičtí lékaři si musí ošetřit vlastní pacienty v řádných ordinačních hodinách, potom nastoupí na celou noc pohotovostní službu a ráno opět ordinují ve svých ordinacích. Dodala, že většina lidí přijde na pohotovost s banalitami, které by posečkaly v každém případě na ošetření v ordinaci praktického lékaře v běžných ordinačních hodinách. Podle Hromka je však úspěchem okresního úřadu, že se podařilo zachovat všechna čtyři stanoviště LSPP v okrese. Loni podle něj vyhledalo služby pohotovosti asi 45 tisíc pacientů. Vytíženost středisek se však pohybuje od 20 do 50 procent.

Barbora Silná, Právo, 15.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?