Praktičtí lékaři: Nové pacienty bereme výjimečně

8. 8. 2008 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
"Máme naprosto plno, nezlobte se, nemám čas," znělo z úst praktické lékařky z Humpolce Miloslavy Vinklářové. Stejně reagoval i praktický lékař Tomáš Koudelka ze Žirovnice. "Přijímáme pouze příbuzné našich pacientů. Kromě toho ošetřujeme velký počet cizinců," dodal Koudelka. Podle ankety Deníku to vypadá, že situace kolem praktických lékařů nabírá podobný směr jako zubařské ordinace...


Otevřené dveře bývají jen někde

Místa k ošetření pacientů ubývají

Míst, kde je možné se nechat ošetřit, ubývá. Jak uvedla lékařka Marie Keslová z Pelhřimova, v celém okrese zatím přijímají nové pacienty pouze ve třech ordinacích. „Vyplynulo to ze statistiky Sdružení praktických lékařů, kde jsou uvedeni lékaři, kteří do svého obvodu stále přijímají pacienty,“ vysvětlila Keslová. Právě ta patří mezi zmiňované tři lékaře na Pelhřimovsku, kteří ještě nové pacienty přijmou. Ze statistiky vyplývá, že dveře otevřené mají i v ordinaci v Novém Rychnově, a ještě u lékařky Jaroslavy Laňkové v Kamenici nad Lipou. Z ankety Deníku, provedené mezi lékaři, ale vyplývá, že nové pacienty přijmou i na více místech. „Seznam, který je na těchto stránkách uvedený, teprve vzniká. Někteří lékaři, kteří ještě mohou přijímat, tam ještě nejsou zapsáni,“ sdělil předseda jihlavské pobočky Sdružení praktických lékařů Jiří Havran. „Obvod ještě zdaleka nemám naplněný. Zatím si s tím ale příliš hlavu nedělám,“ mávla rukou lékařka Kateřina Kölblová z Nového Rychnova. Co má dělat pacient, který se na Pelhřimovsko přistěhuje a potřebuje ošetřit? Jak potvrdila většina lékařů, měl by se obrátit na svoji pojišťovnu. Ta by mu měla lékaře doporučit. Samotní lékaři problém nevidí „Nedovedu si představit, co bych dělal. Svého lékaře mám už dlouhou dobu, tak se tím nezabývám,“ řekl Pavel Plíhal z Červené Řečice. „Spíše se zarážím nad tím, že sehnat lékaře je takový problém,“ pozastavil se Plíhal.

Jsou tři desítky ordinací

Někteří lékaři o nedostatku svých kolegů nehovoří. „Myslím, že na náš okres je praktických ordinací akorát. Jak je to v celém regionu Pelhřimovska, to nemohu říci. O tom nemám zase takový přehled,“ uvedl lékař Jiří Čejna ze Žirovnice. Podle údajů uvedených na webových stránkách Sdružení praktických lékařů funguje v okrese Pelhřimov na 32 ordinací. Vzhledem k počtu obyvatel celého okresu Pelhřimov spadá na každou ordinaci praktického lékaře na dva tisíce pacientů.

Lukáš Pihávek, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?