Přání pražských pediatrů: Ponechte nám poplatky

23. 2. 2009 9:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušení regulačních poplatků pro děti a mládež do osmnácti let vnímají pražští pediatři jako nespravedlivé a populistické gesto. Tento legislativní krok jim pořádně zkomplikuje život. Zdravotní sestry, které díky poplatkům dostaly konečně přidáno, o své peníze zase přijdou...


Méně peněz bude i na vybavení ordinací.

Ztrátu odhadují lékaři na tisíce korun měsíčně. „Poplatky se buď měly zrušit úplně, nebo ponechat všem. Toto je pouze diskriminace pediatrů. Obávám se také, že po zrušení poplatků opět někteří pacienti budou vyhledávat lékaře, zcela nadbytečně,“ říká dětská lékařka Věra Budková z Prahy 5.

Nesystémový krok

Tato pediatrička si díky poplatkům mohla dovolit přilepšit plat své zdravotní sestře nebo zmodernizovat vybavení ordinace. „Měsíčně jsem na poplatcích vybrala asi deset tisíc korun. Není to sice nijak závratná suma, ale mohla jsem alespoň zlepšit plat své zdravotní sestry,“ uzavírá Budková.

Stejně využila vybraných osm až deset tisíc korun měsíčně pediatrička Dana Nedělková z Prahy 2, která pokládá novelu za nesystémový krok. „Regulační poplatky měly i ten efekt, že ubylo záškoláků, kteří k nám několikrát týdně přišli jen tak pro omluvenku,“ říká.

Podle ní zaregistrovali novelu zákona mezi prvními právě žáci a studenti, kteří se už přišli zeptat, zda se poplatky ještě platí.

Jiná úprava

Lékařka Vlasta Šmelhausová z Prahy 3 se domnívá, že úprava se měla dotknout jen frekvence plateb regulačních poplatků. „Třicet korun se mělo platit pouze při první návštěvě a při dalších kontrolách už ne. Zrušení poplatků mě bude stát měsíčně asi osm tisíc, které jsem používala na nákup zdravotnických materiálů,“ uvedla.

Sami Pražané nejsou v názorech na poplatky jednotní. Někteří je považují za prostředek ke zlepšení situace ve zdravotnictví. „Jsem pro placení poplatků. Nic není zadarmo. A jestli to má pomoci k tomu, abychom měli nové přístroje pro děti, nebo zdravotní sestry měly vyšší plat, pak to zaplatím ráda,“ řekla Deníku maminka tří dětí Dana Stahlová z Prahy 13.

Jana Kočvarová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?