Prasečí chřipka: hrozba, či bublina?

8. 2. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Na otátku v článku mimo jiné odpovídají také David Rath, Boris Šťastný nebo Milan Kubek.


Anketa

ALEŠ HÁLA, ekonom, projektový manažer, Brno

Upřímně řečeno nevím, co si mám o této nové chřipce myslet.
Je pravda, že se jedná o nový typ nemoci a může velmi zkomplikovat život mnoha lidem. Na druhou stranu počty obětí chřipky jsou v porovnání s ostatními nemocemi vcelku banální. Domnívám se, že prevence je nejlepší obrana a očkování by se nemělo nikomu nutit, zvláště pokud není dostatečně otestováno. Lidé musí ovšem mít k dispozici všechny dostupné informace, aby se mohli správně rozhodnout.

DAVID RATH, stínový ministr zdravotnictví ČSSD a hejtman Středočeského kraje

Zatím to vypadá na nafouklou bublinu. Soudím tak proto, že ve světě i u nás má lehčí průběh. Nesvědčí o hrozbě ani počet úmrtí. Vždyť na běžnou sezónní chřipku a komplikace zemře 2500 lidí. Tato chřipka není tedy výrazně horší než sezónní.

BORIS ŠTASTNÝ, poslanec za ODS, místopředseda zdravotního výboru Sněmovny

Je to nafouklá bublina. Po celou dobu, co tato bublina je, jsem tvrdil, že není žádný důvod vynakládat tak velké peníze na banální onemocnění. Kdyby stát stejně podpořil i prevenci a léčbu skutečně závažných onemocnění, bylo by to pro veřejnost prospěšnější.

LENKA VČELÁKOVÁ, zaměstnankyně, Beroun

Domnívám se, že je prasečí chřipka nafouklá bublina. Jsem toho názoru, že pokud je člověk jinak zdravý a nepatří do starší věkové kategorie, je prasečí chřipka stejnou hrozbou jako chřipka běžná. Je ale pravda, že zpočátku jsem obavy z prasečí chřipky měla, připisuji to hlavně způsobu informování ze strany médií.

JIŘÍ PODSKALSKÝ, servisní technik plynu, Zdice

Asi nafouklá bublina. Jak čtu noviny, tak prasečí chřipka napadá hlavně lidi se sníženou imunitou.
Moje žena se před lety nechala proti běžné chřipce očkovat a měla tak vážné důsledky, že už by to v životě neudělala. Přednost oba dáváme zdravé stravě a pohybu.

MILAN KUBEK, prezident České lékařské komory

Lidé, kteří zemřeli na prasečí chřipku, měli jiná závažná onemocnění a ta byla hlavní příčinou jejich skonu. Je jasné, že prasečí chřipka není závažnější než běžná. Přistupuje se k ní však úplně jinak a hledají se válečné scénáře. A to je chyba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?