Prasečí chřipka: kraj má Pandemický plán

14. 8. 2009 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř dvojnásobně stoupl za posledních čtrnáct dní v Česku počet osob nakažených virem A (H1N1), tedy prasečí chřipkou. Oproti sto čtyřem nakaženým k poslednímu červenci bylo včera v republice evidováno dvě stě jedna pozitivních odběrů...


I když nemocných přibývá spíše v jiných krajích, kvůli všeobecnému nárůstu zadalo ministerstvo zdravotnictví také Zlínskému kraji zjistit a dodat do poloviny září počet lidí, které je třeba přednostně naočkovat. Zároveň má kraj vybrat místa, kde by se mělo očkování provádět.

„Ministerstvo definovalo počty vakcín pro takzvanou kritickou infrastrukturu. Tam patří zdravotničtí pracovníci, bezpečnostní složky, hasičský záchranný sbor a další profese nezbytné pro zachování chodu státu,“ přiblížil vedoucí odboru zdravotnictví zlínského krajského úřadu Karol Muránsky. Podle něj budou tito lidé očkováni přednostně a vakcínu pro ně poskytne právě ministerstvo zdravotnictví.

Očkovaní mají být i chronicky nemocní

Další skupinou určenou k preventivnímu proočkování jsou podle Muránského chronicky nemocní pacienti, kteří by mohli mít při nakažení prasečí chřipkou významné komplikace. I pro ně zabezpečí nákup séra ministerstvo. Krajská hygienická stanice, krajský úřad a Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje už mají zpracovaný vlastní Pandemický plán. Ten řeší postupy pro případ vyhlášení krizového stavu. Poslední aktualizace plánu je ovšem už z 29. dubna.

„Byly například aktualizovány kontakty na osoby určené k řešení krizového stavu. Bylo také prověřeno technické vybavení lůžkových zdravotnických zařízení v kraji pro zvládnutí případných zdravotních komplikací pacientů,“ uvedl Muránsky.

Podle něj ovšem zatím slouží plán jen pro potřeby orgánů krizového řízení, policistů, zdravotníků a hasičů.

„V současnosti nepovažujeme za aktuální zveřejňovat konkrétní opatření, která by se dotkla občanů, a to vzhledem k minimálnímu počtu nakažených pacientů v naší republice,“ tvrdí Muránsky.

Dodal, že pro prevenci je nejdůležitější dodržovat základní hygienická opatření a návyky.

Podle vedoucí protiepidemického odboru zlínské hygienické stanice Hany Tkadlecové se chystá další aktualizace tohoto plánu. „Nejúčinnějšími opatřeními při pandemii nové chřipky budou očkování a specifická léčba antivirotiky u komplikovaných případů. Dále pak izolace nemocných,“ přiblížila jeho obsah Tkadlecová. K dalším opatřením patří například omezení či zákaz hromadných kulturních a sportovních akcí.

I podle Tkadlecové jsou pro prioritní očkování určeny skupiny kritické infrastruktury jako například zdravotničtí pracovníci, bezpečnostní složky a hasičský záchranný sbor.

„Očkovací týmy byly vytvořeny již v době teroristického útoku v září 2001, kdy vznikla oprávněná obava z bioterorismu. Od té doby jsou pravidelně aktualizovány. Nyní dolaďujeme pouze místa, kde by tyto týmy očkovaly potřebné,“ podotkla vedoucí protiepidemického odboru.

Jedna ze zlínských praktických lékařek Helena Nedbálková poznamenala, že prozatím žádné speciální informace ve věci prasečí chřipky neobdržela. „Poměrně podrobné informace jsou ovšem k dispozici na internetu,“ uvedla. „Počítám ale, že kompletní informace potřebné k proočkování určených skupin dostaneme v září na pravidelné měsíční schůzce Sdružení praktických lékařů,“ odhadla doktorka.

Jednou z přednostně očkovaných skupin budou členové Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. „Teprve se uvidí, kolik vakcín pro nás bude k dispozici. Počítám, že prioritně budou očkováni zásahoví hasiči, další na řadě budou ti, kteří budou přítomni přímo v zasažených oblastech, jako například velitelé skupin,“ předpokládá mluvčí zlínského hasičského sboru Ivo Mitáček.

Ve Zlínském kraji je více než 400 profesionálních hasičů. „Naši odborníci na ochranu obyvatel vypracovávají strategii od prvních zmínek o této nemoci,“ dodal Mitáček.

Gabriela Dvorníková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?