Prasečí chřipka si v ČR v uplynulém týdnu nevyžádala žádnou oběť

4. 2. 2010 8:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Hygienici nezaznamenali v ČR v uplynulém týdnu žádný případ úmrtí na prasečí chřipku. Uvedlo to dnes ministerstvo zdravotnictví. Oficiálně je nyní hlášeno 95 obětí viru, týden předtím byl nárůst 12 mrtvých.


Národní laboratoř pro chřipku uvádí pět nových případů nákazy v uplynulém týdnu. Na přítomnost viru se však vyšetřují už od podzimu jen komplikované případy.

Celkem se v ČR eviduje 2404 laboratorně potvrzených případů infekce. S prasečí chřipkou zřejmě v těchto dnech leží v posteli i hlavní hygienik Michael Vít.

V Česku se dosud využilo téměř 62.000 dávek proti prasečí chřipce. Je to zhruba čtvrtina množství, které má stát nyní k dispozici. Zatím stát koupil 238.000 dávek. Česká vláda v srpnu objednala milion dávek vakcíny za 220 milionů korun. Mnoho lidí však vakcínu proti prasečí chřipce odmítá.

Odborníci se shodují, že zdravotně oslabení lidé, jimž hradí vakcinaci stát, by se rozhodně měli nechat očkovat.

Například v případě exprezidenta Václava Havla ale bylo podle jeho osobního lékaře Tomáše Bouzka „doporučeno s vakcinací prasečí chřipky posečkat“. Havel je pravidelně očkován proti sezonní chřipce. Kromě toho užívá speciálně zhotovenou vakcínu, neboť jeho léčba vyžaduje individuální přístup. Každé respirační onemocnění totiž pro Havla představuje zvýšené riziko. Před lety mu totiž lékaři kvůli nádoru odstranili polovinu plíce.

Vláda v pondělí rozhodla, že ponechá na Vítovi, aby sledoval vývoj prasečí chřipky a rozhodl, kdy bude nutné očkovat vybrané lidi povinně. Podle prvního náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra má tuto pravomoc hlavní hygienik už od roku 1952. V minulosti ji využil třeba po povodních, kdy v daných oblastech nařídil povinné očkování proti žloutence.

Povinné očkování kritizoval prezident Václav Klaus. Považuje ho za pošlapávání základní lidské svobody. Sám je na seznamu lidí, o jejichž povinném očkování má Vít rozhodnout. Taková možnost ale podle Klause nepřichází v úvahu. S jen nevýznamnou chorobou, jako je chřipka, před rokem srovnal hospodářskou krizi. I kvůli hospodářské recesi se letos očekává celoroční průměrná míra nezaměstnanosti deset procent.

Minulý týden Klaus kritizoval i původní armádní záměr naočkovat ihned a povinně 16.000 vybraných vojáků a civilních zaměstnanců armády. Bezpečnostní rada státu pak počet vojáků určených k očkování snížila na 8000.

Čeští vojáci jsou každoročně povinně očkováni proti sezonní chřipce. Loni se očkování zúčastnilo v resortu obrany 10.666 lidí. Z toho 8215 vojáků a 2451 občanských zaměstnanců, řekla dnes ČTK mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Proti prasečí chřipce se očkují i vojáci v ozbrojených silách NATO, zejména vojenští lékaři a zdravotníci. Dále speciální jednotky a jednotky vysílané do zahraničních operací, uvedla.

Vít se s prasečí chřipkou léčí od začátku týdne. Prezidenta překvapilo, že se dosud nenechal očkovat. Jako zdravý jedinec však měl očkování podstoupit až tento týden, přednost měli zdravotníci a lidé s vážnými chronickými nemocemi. Proti prasečí chřipce se nechala v třetím lednovém týdnu očkovat ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Vít prý tento termín nestihl kvůli dovolené.

V Česku nyní stoná s chřipkovými onemocněními 1016 lidí ze 100.000. Hranicí epidemie je 2000 případů na 100.000 obyvatel. Virus prasečí chřipky působí asi 90 procent chřipkových onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?