ČRo: Pražská záchranka musí vyklidit výjezdovou základnu v Praze 10

28. 5. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražské záchrance hrozí vážný problém. Přijde zřejmě o výjezdovou základu v Praze 10, v ulici 28. Pluku. Musí se vystěhovat z budovy, ve které působila posledních osm let.


Budova patří státu a záchranka ji měla pouze vypůjčenou. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vedení záchranné služby oznámil, že prostory musí vyklidit do konce letošního roku.

Výjezdová základna v ulici 28. Pluku je přitom pro zajištění rychlé zdravotnické péče v okolních lokalitách důležitá. „Protože z tohoto stanoviště obsluhujeme celou Prahu 10, část Prahy 3, část Prahy 4. Jde o to, že většina základen nám už několik let kapacitně nestačí,“ tvrdí ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Záchranná služba hlavního města Prahy podepsala s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových v roce 2006 smlouvu o výpůjčce. Smlouva byla dvakrát prodloužena. Záchranka využívala prostory budovy bezplatně.

„V tuto chvíli platí, že Úřad pro zastupování státu oznámil záchranné službě záměr dále smlouvu o výpůjčce neprodlužovat, udělal to s předstihem tak, aby měla dostatek času tuto situaci řešit a hledat nové prostory,“ řekl mluvčí úřadu Robert Hurt.

Zdeněk Schwarz ale nepovažuje půl roku za dobu, ve které by bylo možné najít náhradní budovu a celé zázemí výjezdové základny přestěhovat. Navíc samotné umístění základny bylo pro záchranáře klíčové.

„My už jsme tam museli zrušit stanoviště s lékařem, čili už jsme opustili část Prahy 10 a teď tam nebudeme mít vůbec výjezdovou základnu. Nejbližší bude jedno sanitní vozidlo ze Žižkova a pak sanitky z Černého mostu a z Krče. Jinak tam prostě nikde nejsme.“

Ve stejném objektu, ve kterém sídlí výjezdová základna, působí i Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Prahy 10. To čeká podobný osud jako záchranáře. Podle Roberta Hurta se musí z budovy vystěhovat všichni.

Celý článek najdete na serveru Českého rozhlasu nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?