Pražské městské části s rušením pohotovostí zatím váhají

29. 10. 2007 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Městské části zatím s rušením pohotovostí vyčkávají, přestože na ně od magistrátu od ledna 2008 už zřejmě nebudou dostávat peníze. Některé s jejich provozem počítají i pro příští rok. Plán magistrátu považujeme za ambiciózní, sdělil místostarosta Prahy 3 Martin Benda...


Hlavní město chce, aby lékařskou službu první pomoci nově zajišťovala záchranná služba sanitními vozy. Magistrát hodlá platit jen jedno pohotovostní středisko v Praze 1.

Městské části se k záměru magistrátu staví spíše zdrženlivě. „Doufáme, že nový systém bude fungovat. Žižkovská radnice však nadále uvažuje o zachování jisté pohotovostní lékařské služby v Praze 3 jako doplňku tohoto městského systému,“ řekl Benda. Také Praha 8 lékařskou službu první pomoci zatím zachová. „Od začátku roku 2008 bychom chtěli nadále provozovat pohotovost ve Fakultní nemocnici Bulovka, a to alespoň po určitou přechodnou dobu, než se nový systém zavede a lidé si na něj zvyknou,“ uvedla mluvčí osmé městské části Helena Šmídová.

„Nechceme se ukvapit. Dokud se nevyhodnotí, jak budou sanitky záchranky fungovat a jestli dostatečně nahradí pohotovost, nic rušit nebudeme. Chceme, aby naši občané měli tuto službu stále k dispozici,“ řekl mluvčí Prahy 6 Martin Šalek. Lékařská služba první pomoci na Vítězném náměstí však zřejmě omezí provoz do 23:00, dodal.

Pohotovost budou moci nadále využívat i obyvatelé Prahy 10. „Lékařskou službu první pomoci zajišťujeme i pro Prahu 15 a 22. Jedná se o naprosto zásadní službu, kterou jsme i přes velkou finanční náročnost připraveni provozovat jen z vlastních zdrojů,“ poznamenal místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Záměr magistrátu se vršovické radnici nejeví jako nejlepší řešení. Podle Zoufalíka by službu měly zajišťovat spíše velké nemocnice, které mají patřičné zázemí. Zrušení pohotovosti oznámila zatím pouze sedmá městská část.

Podle nového modelu by lékařskou službu první pomoci mělo zajišťovat šest sanitních vozů. V pohotovostním středisku v Praze 1 by měla být zachována také zubní ordinace. Magistrát si od změny slibuje úspory. Systém by měl být zaveden na zkoušku na příští rok. Koncepci zatím schválil zdravotní výbor, materiál musí ještě projednat městská rada a zastupitelstvo.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?