Pražští hasiči a záchranáři trénují pomoc evakuovaným

17. 9. 2018 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V pražských Bohnicích vyrostlo stanové městečko, kde hasiči se záchranáři a policisty nacvičují provoz základny, která by nabídla zázemí evakuovaným lidem. Jde o nácvik mimořádné situace, třeba při povodni.


„My tady máme nasimulované zvláštní povodně, což znamená porušení hráze na vodním díle v Hostivaři, ale jenom proto, abychom nějakým způsobem těm figurantům samotným nastínili tu situaci, z jaké přicházejí, a aby obsluha věděla, jak k lidem přistupovat,“ řekl na místě vedoucí oddělení krizového řízení pražských hasičů Michal Friedrich.

Mezi figuranty z řad dobrovolníků jsou i děti. V pátek se cvičení zúčastnilo na 70 figurantů, dobrovolníci budou pomáhat i dnes. Cvičení, které začalo ve čtvrtek stavbou, bude dnes do večera pokračovat, v neděli čeká hasiče demontáž základny.

Základna, která je v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice, by se mohla postarat zhruba o 150 lidí, poskytla by jim ubytování. Pokud by to ale bylo nutné, jsou v rezervách armády a hasičů další stany, které by mohly kapacitu zvýšit zhruba na 2500 míst. Své místo na základně mají také stanoviště psychologů. V areálu jsou i stany sloužící jako umývárky a jídelny. Podle dokumentace jsou hasiči schopni postavit stanové městečko do 36 hodin od vyžádání. „Realita je ale taková, že to umíme rychleji,“ uvedl Friedrich.

Z techniky je na místě kontejner nouzového přežití, který je využíván jako výdejna stravy. Při cvičení používají hasiči také nový kontejner ochrany obyvatelstva, který může sloužit jako místo registrace evakuovaných či shromaždiště, kde je lidem poskytnuta základní podpora. Je tam i sklad ochranných prostředků a nosítek nebo plachet zdravotnické záchranné služby.

V areálu také cvičí pomoc Český červený kříž a dobrovolní hasiči. „Chceme, aby si to všichni zkusili, protože ono to rozestavět není vůbec žádná sranda. My to máme postavené v Praze vlastně úplně poprvé a v tomto rozsahu,“ řekl Friedrich. Na ostrahu a pořádek při cvičení dohlížejí policisté. Dění pozoruje také několik hasičů v růžových vestách, kteří zaznamenávají postup záchranářů. „Večer to vyhodnocujeme a snažíme se z toho vyvodit závěry a poučit se pro další blok,“ popsal Friedrich.

Figuranti se předem registrovali a podepisovali dohodu o účasti, což považuje Friedrich za komplikaci. „Bohužel to i některé figuranty odrazuje, protože jsme jich měli nahlášených podstatně více,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?