Pražští strážníci řešili přes 1200 porušení protikuřáckého zákona

14. 7. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražští strážníci řešili za první měsíc platnosti protikuřáckého zákona více než 1200 přestupků. Většinu z nich řešili na místě domluvou.


V období od začátku platnosti zákona do 30. června zaznamenali strážníci 1242 přestupků, konkrétně šlo o porušení kouření v místech, kde je to zakázáno. „Z celkového počtu jich 1025 řešili na místě domluvou, v 208 případech byla uložena bloková pokuta a devětkrát byl přestupek oznámen správnímu orgánu,“ uvedla Seifertová. Průměrná výše jedné pokuty udělené na místě činila asi 370 korun.

Pražské kuřácké restaurace si na konci června stěžovaly, že jim kvůli zákonu ubyli hosté. Zatímco během obědů jsou tržby podle oslovených restauratérů stejné jako dřív, večer je jich od zavedení zákazu méně. Od 31. května platí zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin a dalších veřejných prostorách. Protikuřácký zákon upravuje například i předpisy pro prodej alkoholu.

Z nedávné ankety ČTK vyplynulo, že zákaz kouření v restauracích strážníkům přidělal práci, protože musejí častěji řešit stížnosti lidí na hluk v ulicích. Kolem hospod, restaurací a barů přibylo i odhozených nedopalků. Provozovatelé skutečný dopad zákazu kouření na návštěvnost podniků poznají zřejmě až s příchodem zimy, kdy kuřáci nebudou moci na předzahrádky.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?