Před rokem bylo ve Vestci otevřeno vědecké centrum Biocev

16. 6. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Před rokem 16. června bylo ve Vestci u Prahy otevřeno biotechnologické a biomedicínské centrum Biocev, které stálo 2,3 miliardy Kč a bylo financováno převážně z peněz Evropské unie.


Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) při otevření centra řekl, že jde o důležitou a unikátní infrastrukturu, která je vlajkovou lodí. „Bylo do ní investováno mnoho peněz, a proto také naše očekávání jsou velmi velká,“ uvedl místopředseda vlády.

V centru funguje pět vědeckých programů. „Přidaná hodnota Biocevu je v tom, že ty programy spolu nesmírně úzce kooperují, jsou provázané,“ řekl ředitel centra Pavel Martásek. Vědci se zabývají například vývojem nových léčiv, zlepšením diagnostiky chorob, programy se zaměřují i na strukturální biologii, biochemii parazitů, virologii a podobně.

V současné době působí v centru Biocev přes 400 vědců a studentů, do roku 2020 by měl jejich počet stoupnout na 600. Výzkumné týmy publikují ročně kolem 200 odborných článků, včetně publikací v prestižních zahraničních časopisech. Mezi nejvýznamnější výstupy za uplynulý rok patří například vývoj látky, která dokázala zneškodnit nádorové buňky u jedné z nejagresivnějších forem rakoviny prsu, nebo nová skupina antibiotik, použitelných proti malárii, streptokokovým či stafylokokovým infekcím.

Biocev je jedním z velkých vědeckých projektů, takzvaných center excelence. Patří mezi ně například i nedaleký superlaser ELI v Dolních Břežanech. Původně se v případě Biocevu počítalo s rozpočtem zhruba o miliardu vyšším, musel být ale zredukován. Nepostavilo se proto jedno křídlo budovy. Pokud by se peníze v budoucnu našly, je možné centrum podle Martáska ještě o tuto budovu rozšířit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?