Předběžná loňská ztráta nemocnic Pardubického kraje je 73 milionů

3. 3. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic Pardubického kraje skončilo v minulém roce podle předběžných výsledků s celkovou ztrátou 73,3 milionu korun. ČTK to zjistila z podkladů pro jednání krajského zastupitelstva 27. února. Je to lepší výsledek, než zdravotnická zařízení původně čekala, hejtmanství však vloni muselo nemocnicím poslat výpomoc 145 milionů korun, o něž by byla ztráta ve skutečnosti hlubší.


„Nemocnice na to, co se čekalo a jak to byl těžký rok, dopadly nadmíru dobře. Oficiální výsledky ale zatím nemám,“ řekl ČTK vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Miroslav Gregor. Plánované ukazatele nesplnila jen Litomyšlská nemocnice, což bylo způsobeno uzavřením porodnice a dětského oddělení během roku.

Vloni měla zdravotnická zařízení nižší příjmy dané úhradovou vyhláškou a zároveň na ně dopadlo zvýšení sazby DPH. Podle Gregora by výsledky po zpřesnění mohly být ještě o něco lepší, například v případě Pardubické krajská nemocnice.

Všechny nemocnice skončily i přes dotace kraje, takzvané vyrovnávací platby, ve ztrátách. Navíc mají další ztráty z minulých let. „Kumulovaná ztráta po odečtení disponibilních zdrojů dosáhla na konci roku 255 milionů korun,“ uvedl ve zprávě pro jednání zastupitelstva místopředseda představenstev pěti nemocnic Petr Rudzan.

Ve čtvrtek krajští zastupitelé schválili fúzi pěti krajských nemocnic k 1. červenci, do obchodního rejstříku má být nový subjekt s názvem Nemocnice Pardubického kraje zapsán nejpozději do konce roku. Sloučení má zajistit lepší ekonomiku zařízení a odstranit hrozbu insolvence. Během dvou let se také zvýší základní kapitál nemocnic celkově o 250 milionů korun. V budoucnu by měly restrukturalizace zdravotní péče včetně koncentrace oborů do některých nemocnic, společné nákupy léků a zdravotnického materiálu, centralizace řízení, spojený informační systém a sdílené služby přinést značné úspory.

V roce 2012 skončilo pět nemocnic Pardubického kraje se ziskem 6,7 milionu korun. Před ztrátou je ale zachránila jen dotace hejtmanství, které poskytlo zdravotnickým zařízením formou vyrovnávacích plateb přes 215 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?