Představenstvo Krajské zdravotní čeká rozsáhlá obměna

15. 4. 2014 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Představenstvo Krajské zdravotní (KZ), která spravuje pět krajských nemocnic v Ústeckém kraji, čeká rozsáhlá obměna. Akciovou společnost vlastní Ústecký kraj. Pět ze šesti členů představenstva má zároveň mandát v krajském zastupitelstvu, podle výkladu ministerstva vnitra se tyto dvě funkce neslučují. Změny v představenstvu projednají zastupitelé příští týden, řekl ČTK hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).


O neslučitelnosti obou funkcí informovalo ministerstvo kraj už loni. Podle ministerstva zákon o volbách do krajských zastupitelstev považuje funkci zastupitele neslučitelnou s funkcí statutárního zástupce firmy zřizované nebo vlastněné krajem. Ústecký kraj přitom vlastní 100 procent akcií KZ. Vedení kraje původně stanovisko odmítalo. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) proto zaslal hejtmanovi dopis, aby kvůli pěti zastupitelům svolal mimořádné zastupitelstvo. „Mimořádné jednání svolávat nemusíme, termínově nám vychází řádné zasedání, kde tento bod projednáme,“ řekl ČTK Bubeníček. Představenstvo ovládá KSČM s ČSSD a jednoho člena v něm má hnutí Severočeši.cz. „Jeden z našich členů se vzdá místa v představenstvu, druhý mandátu zastupitele a do představenstva za něj bude navržen nový člen,“ řekl ČTK Bubeníček.

Námitkám ministerstva vyhoví podle radního Martina Kliky i ČSSD. „Samozřejmě budeme postupovat v souladu se zákonem,“ řekl ČTK Klika. Které funkce se členové sociální demokracie vzdají, ale neupřesnil. Poslední z členů představenstva Jiří Zelenka (Severočeši.cz) nezvedal ČTK telefon.

Pokud by se některý ze členů představenstva jedné nebo druhé funkce odmítal vzdát, řešilo by podle Bubeníčka spor ministerstvo. „Teoreticky by ho mělo odvolat zastupitelstvo, ale nepředpokládám, že to udělá. Pak by ministr vnitra zahájil správní řízení a byl by úředně zbaven funkce,“ doplnil Bubeníček.

Krajské zastupitelstvo bude o představenstvu rozhodovat 23. dubna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?