Premiér dal Julínkovi podmínku

10. 11. 2008 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Úspěch zdravotnických reforem a s nimi souvisejících návrhů zákonů rozhodnou o setrvání šéfa rezortu Tomáše Julínka ve vládě. "Pokud by nebyl schopen prosadit kroky a vysvětlit je odborné veřejnosti jen proto, že je Tomáš Julínek, tak by jeho pozice byla ohrožena," prohlásil Mirek Topolánek v televizní diskuzi...


Topolánek ale zároveň zdůraznil, že ministr zdravotnictví má zatím jeho podporu. A to navzdory včerejšímu usnesení České lékařské komory (ČLK), která ho poměrem hlasů 131:94 vyzvala, aby Julínka odvolal.

„ČLK žádá změnu na postu ministra zdravotnictví z důvodu prosazování revolučních, nikoliv reformních změn v českém zdravotnictví silou bez diskuze s ČLK. Tyto praktiky patří do totalitní minulosti naší země,“ píše se v usnesení. „Je to jasný signál pro předsedu vlády, jestli má držet ve funkci ministra, kterého lékaři nechtějí,“ poznamenal šéf komory Milan Kubek.

„Pan Kubek argumentuje jako David Rath. Žádné ultimátum od komory nepřijímám, chci vést s lékaři dialog,“ reagoval premiér.

Zdaleka ne všichni lékaři s Kubkem souhlasí. Třeba podle člena představenstva ČLK Lubomíra Kinšta, který patří k zastáncům ministra Julínka, je usnesení „ostudou lékařského svazu a bude pro něj velkým zklamáním“. Komora zároveň odmítla, aby v krajských zařízeních neplatili pacienti poplatky, jak plánuje ČSSD.

Julínek na sjezdu ČLK své reformy a návrhy obhajoval. Podle něj poplynou díky nim do zdravotnictví další peníze.

První část návrhů zdravotnických zákonů má vláda projednat už ve středu. Lidovci ale oznámili, že využijí právo veta, které jim dává koaliční smlouva. „Musí si uvědomit, v jaké vládě sedí,“ řekl ministerský předseda. Ten reakci křesťanských demokratů považuje za „velmi ostrou“ a chce si ještě počkat nav stanovisko jejich šéfa Jiřího Čunka.

Proti Julínkovi se navíc staví i Lékařský odborový klub. Ten se dohodl, že zdravotníci budou napřesrok v lednu několik dní výstražně stávkovat, pokud Julínek nezvýší jejich tarifní platy o 30 procent.

Požadavky mají i stomatologové. Jejich komora žádá zvýšení plateb. Odvolání Julínka ale nechce. Stomatologové si zároveň po 18 letech zvolili nového prezidenta. Po Jiřím Pekárkovi se jím stal Pavel Chrz.

E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?