Premiér slíbil lékařům od dubna více peněz

20. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři a nemocnice dostanou od 1. dubna více peněz. Dohodl se o tom včera premiér Jiří Paroubek na ranní schůzce s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem a prezidentem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem...


Předmětem jednání byla úhradová vyhláška, podle níž jsou lékaři placeni za péči o pacienty a kvůli níž chtějí lékaři demonstrovat 24. února na Staroměstském náměstí.

Objem peněz se má zvýšit proti první polovině loňského roku o 5 procent, zatímco podle dosavadní vyhlášky se měl objem prostředků zvýšit jen o tři procenta.

Lékaři ale tvrdili, že je vyhláška nutí letos poskytovat méně péče než loni, protože když překročí limit, zaplatí vše ze svého.

„Požadavky ČLK budou splněny,“ uvedl Kubek. Podle ČLK by se sankce ve vyhlášce neměly vztahovat na lékaře a nemocnice, které limity překročí nejvýše o deset procent. Regulace by se neměly týkat ani léků a zdravotnických prostředků, které schválil revizní lékař.

ČLK žádá i zřízení komisí svých zástupců a revizních doktorů pojišťoven, které by posuzovaly to, proč zařízení limity překročila.

„Domníváme se, že naše rostoucí ekonomika si může dovolit nárůst mezd ve zdravotnictví a s těmito požadavky jsem dnes na jednání u premiéra uspěl,“ řekl včera Rath na mimořádné tiskové konferenci za účasti premiéra.

Změnu vyhlášky chápou zástupci krizového štábu zdravotníků jako potvrzení toho, že mají pravdu, ale od demonstrace nechtějí ustoupit. „Odvolali bychom ji jedině v případě, že by se ministr rozhodl odstoupit,“ prohlásil místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR Jan Jelínek.

Podle Ratha je důvodem změny vyhlášky především to, že se zlepšilo hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), 14 miliardový dluh z konce roku se snížil podle ministra na sedm miliard korun. Ministr ale ještě v minulých dnech označil změny úhradové vyhlášky od dubna za velmi nepravděpodobné a přijatelné až od července.

Vláda tento týden zřejmě vyrovná i dluhy tří velkých nemocnic u distributorů léků, kteří se rozhodli kvůli nesplaceným pohledávkám pozastavit dodávky medikamentů.

„Bez velkých řečí to zaplatíme, pokud to nebude smluvně ošetřeno jinak,“ uvedl včera premiér Paroubek v České televizi. Dodal, že netvrdí, že distributoři dostanou celých 400 miliónů korun, ale stát je bude mít k dispozici.

Premiér poděkoval senátorovi z ODS

Uvedl však, že chování distributorů považuje za „gangsterské vydírání“, protože nedbali na podepsané splátkové kalendáře. „Předložili účet bez hostinského,“ podotkl.

Premiér dále řekl novinářům, že podle jeho očekávání vláda v příštím týdnu rozhodne o uvolnění peněz pro VZP v rozsahu tři až tři a půl miliardy korun, které vyplynuly ze zvýšení zdravotního pojištění, jež odvádí stát za děti, studenty, nezaměstnané či důchodce.

Dodal, že další peníze budou pojišťovně dodány výhledově díky zákonu, který by zřejmě od dubna zvýšit platbu za státní pojištěnce z 560 korun na 630 korun na osobu měsíčně.

Tuto změnu navrhl senátor a stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek, přičemž minitr Rath to podpořil. Paroubek za to Julínkovi v ČT nadálku poděkoval. Uvedl, že tyto platby se dlouhodobě podceňovaly a budou se muset navyšovat každoročně.

Předseda ODS Mirek Topolánek, s kterým se Paroubek v diskusi v ČT střetl, tvrdil, že české zdravotnictví je na pokraji bankrotu. Premiérovi vyčetl angažování ministra Ratha jako velkou personální chybu.

„On nejdřív vyděsil zdravotníky, potom pacienty a ohrozil některé části poskytování zdravotní péče a teď vyděsil i vás,“ řekl Topolánek. Dodal, že Paroubkovi za Ratha děkuje, protože přinese ODS procenta voličů. Šéf ODS jako lídr kandidátky soupeří v Praze s Rathem, jenž je na listině jedničkou ČSSD.

Premiér se Ratha vzápětí zastal.

„Je to člověk, který dobře zná problémy zdravotnictví. Vás vyděsilo, pane předsedo (Topolánku), že měl odvahu sáhnout do problémů, které dosud žádný ministr zdravotnictví neměl odvahu řešit,“ uvedl Paroubek.

Rath: Ke stávce je jen politický důvod

Kvůli situaci ve zdravotnictví by měla v pátek proběhnout demonstrace, iniciovaná hlavně svazy lékárníků, zubařů a pacientů. Podle Ratha poté co se dohodli na zvýšení plateb „manifestace nebude mít žádný racionální důvod a bude čistě politická, protože dostupnost a kvalita lékařské péče v ČR ohrožena není“.

Ministr podle svých slov příliš nechápe, proč se zubaři a lékárníci bouří, protože ani úhradová vyhláška ani zákon o neziskových nemocnicích se jich netýká.

„Pro zákon o neziskových nemocnicích jsou naopak velké petice a má obrovskou podporu mezi zdravotníky, především u těch nemocnic, které jsou privatizovány, tam je podpora prakticky stoprocentní, protože zdravotníci i občané těch oblastí nesouhlasí s privatizací nemocnic, kterou spustila ODS,“ uvedl Rath.

„Ať se pan Topolánek se směje, jak se směje,“ dodal ministr na předsedu ODS, který se včerejší tiskové konference zúčastnil jako divák po duelu s Paroubkem v ČT.

Ministr Topolánka také vyzval, aby navštívil nějakou nemocnici a „vyslechl si, co si o tom myslí prosté sestry a obyčejní lékaři“.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Bohumír Šimek

Jak komu. Lékařům přislíbil, že budou platit za dobře vykonanou práci méně na pokutách zvaných regulační mechanismus.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?