Přesčasy lékařů by měla nahradit pracovní doba

23. 10. 2007 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Příjem českých lékařů tradičně zachraňují přesčasové hodiny. V budoucnu by už ale neměly. Ve sněmovně se nyní projednává novela zákoníku práce. Právě do ní chce ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) prosadit, aby se část přesčasových hodin lékařů změnila v běžnou pracovní dobu...


Odbory ale tvrdí, že doktoři v práci budou stejně dlouho za menší peníze

Muselo by k tomu dojít po dohodě zaměstnavatele s doktorem. Pro lékaře v nemocnicích by tím skončila doba nadprůměrně placené práce navíc. Zdravotnické odbory proto vyhrožují stávkami a zavíráním oddělení v nemocnicích. „V práci budeme stejně, spíše déle. Opticky se objem přesčasové práce sníží, ale příjmy zdravotníků výrazně poklesnou,“ soudí předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Podle něj přesčasy lékařů tvoří polovinu jejich průměrné mzdy.

Od ledna, kdy vešel v platnost nový zákoník práce, se penzum přesčasových hodin snížilo z 816 na 416 hodin. Nadřízený může lékaři nařídit odpracovat jen sto padesát hodin přesčas a na zbytku do povolených 416 hodin se s ním musí dohodnout. Doktoři si tak mohou do značné míry diktovat výši své odměny. Například odboráři ve Vinohradské nemocnici si za přesčasovou hodinu vymohli 440 korun. Ustanovení o výši povolených přesčasů se masově obchází. Personalistka Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově Eva Šimáková uvedla, že u nich byla norma povolených přesčasů u nedostatkových profesí, například neurologů, vyčerpaná už v květnu.

„Dnes mají lékaři 40hodinový pracovní týden plus osm hodin přesčasů. Navrhujeme, aby pracovní týden byl 48 hodin a k tomu osm hodin přesčasů. Řeči o únavě jsou nesmyslné, jsou přetížení stejně jako v minulosti,“ tvrdí Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Jeho ujištění však šéfa zdravotnických odborů Jiřího Schlangera neuspokojuje. „Není možné vyřešit problém tím, že se přesčasy přesunou do pracovní doby, a to ještě jedné skupině zaměstnanců,“ tvrdí. „Pokud bude norma přijata, jsme připraveni k tvrdšímu postupu, jako jsou stávky či zavírání oddělení,“ varoval Julínka šéfLOKEngel.

Kateřina Perknerová, Jitka Zadražilová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?