Přestavba dětského domova v Liberci na hospic přijde na 75 mil.Kč

26. 10. 2011 7:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestavba bývalého dětského domova v Liberci na hospic bude podle předběžných odhadů stát Liberecký kraj bezmála 75 milionů korun. Studie, kterou si nechal kraj zpracovat, ukázala, že je to nejlevnější varianta. Stavba na zelené louce by podle odhadů stála asi 93 milionů korun, zvažovaná přestavba bývalé dětské nemocnice v Jablonci by byla ještě o pět milionů dražší.


V tuto chvíli není rozhodnuto, jak bude rekonstrukce financována, řekl dnes na jednání krajského zastupitelstva krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček (ČSSD).

Budovy a pozemky bývalého dětského domova v centru Liberce získal nedávno Liberecký kraj od města darem. Znalec přitom jejich hodnotu odhadl na 23 milionů korun. Městští zastupitelé dar schválili za podmínek, že kraj v objektu nejpozději do konce roku 2013 zřídí hospic s kapacitou 20 až 28 lůžek.

„Už v příštím roce bychom chtěli stavět, peníze budeme zřejmě muset najít ve vlastním rozpočtu, zvažujeme ale sbírku a jednáme i s ministry,“ dodal Petráček. Kraj chce o příspěvky požádat i obce a města.

O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje řadu let, většina stran a uskupení měla jeho vybudování ve svém volebním programu. Liberecký kraj je totiž jedním z mála v zemi, kde ještě hospic není. V roce 2003 dokonce stát přislíbil 14 milionů korun na jeho vybudování v Jablonci nad Nisou. Sdružení pro hospic chtělo přestavět bývalou dětskou nemocnici.

Z projektu ale nakonec sešlo, protože se sdružení nepodařilo získat další peníze. Uvažovalo se také o přestavbě bývalé léčebny v České Lípě, nakonec ale padlo rozhodnutí, že by hospic měl být v Liberci, nebo Jablonci.

Zastupitelé Jablonce se loni rozhodli poskytnout kraji na výstavbu hospice pětašedesátihektarový pozemek v blízkosti silnice na Prahu. „Bohužel studie, kterou jsme si nechali zpracovat, ukázala, že stavba kamenného hospice je na tomto místě nevhodná.

Pozemek je silně podmáčený a navíc je zalesněný a Lesy ČR by nám nedovolily vykácet stromy v ochranném pásmu 100 metrů,“ vysvětli Petráček. Pozemek navíc ležel v těsné blízkosti plánovaného obchvatu. Proto ze záměru sešlo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?