Přestavba pavilonu na pražské Bulovce bude dokončena do září

13. 3. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Práce na přestavbě pavilonu v Nemocnici Na Bulovce, který Prahu stál zhruba 300 milionů korun, budou dokončeny do září. K tomu, aby mohl být zkolaudován, musí město zaplatit ještě 36,5 milionu korun za dodatečné stavební práce a pořízení technologií. Vypsání těchto zakázek včera schválila rada města. S částkou se počítalo v rozpočtu, řekl na dotaz ČTK náměstek primátora Ivan Kabický (ODS). Na zprovoznění pavilonu závisí mimo jiné stěhování střediska pro drogově závislé Drop in.


Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Vlastní tedy také přestavěný pavilon a pozemek pod ním. Dlouhodobě ztrátová Bulovka, kterou provozuje ministerstvo zdravotnictví, platí ročně městu za budovy a pozemky symbolických 10.000 korun. Tato smlouva zůstává. Po dlouhých jednáních pak loni nemocnice přistoupila na to, že za přestavěný pavilon zaplatí ročně sedm milionů korun. Součástí dohody podle Kabického je, že případné další náklady už ponese nemocnice sama.

„Praha se zavázala dodat vše, co je spojené se stavebními zásahy, nemocnice pak pavilon osadí mobiliářem,“ řekl ČTK mluvčí Bulovky Martin Šalek. Termín kolaudace prý ale nezná. Praha jej podle něj ani po opakovaných výzvách nemocnici nesdělila. Termín zprovoznění pavilonu přitom mohou oddálit případné nákupy dalšího vybavení, na které bude muset nemocnice nejprve vypsat veřejnou soutěž, řekl.

V přestavěné budově by měla být umístěny centrální laboratoře, mimo jiné mikrobiologie, parazitologie, hematologie a další odborná pracoviště. Do jiných prostor, které se Bulovce uvolní stěhováním do nového pavilonu, by se měl přestěhovat Drop in, kterému skončil nájem v centru Prahy.

Město před časem požádalo ministerstvo o svěření čtyř zdravotnických zařízení. Prodělečná Nemocnice Na Bulovce je jedním z nich. O možném převodu nemocnic do správy města zatím rozhodnuto nen

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?