Prevence je dobrý byznys. Hlavně u VZP

18. 3. 2011 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocné zdravotnictví: HN prověřují, kam se ztrácejí peníze z českého zdravotnictví


Neuběhl ani měsíc od podepsání smlouvy a firma Akademos už poslala do Všeobecné zdravotní pojišťovny dvě faktury.

Nárokovala si celkem 6,15 milionu korun, aniž by jakkoliv doložila, co za těch třicet dní vlastně vykonala.

Začal se psát příběh dalšího preventivního programu největší zdravotní pojišťovny v Česku, který ukazuje na skryté finanční rezervy českého zdravotnictví. VZP totiž investuje stovky milionů korun do prevence a propagace, aniž by bylo možné zkontrolovat, jestli byly peníze vynaloženy hospodárně.

Zakázku na program, který má zvýšit povědomí o úrazech dětí, vypsala pojišťovna před více než rokem. Vedle společnosti Akademos se o tendr zajímala ještě jedna firma. Neúspěšně. „Nabídka musela být vyřazena kvůli formálnímu nedostatku,“ říká mluvčí pojišťovny Jiří Rod. Oním nedostatkem byl detail: v nabídce chybělo, zda navrhovaná cena počítá s DPH. „Soutěž byla otevřená, mohl se přihlásit každý,“ obhajuje čistotu tendru Rod.

Miliony bez vysvětlivek

Jenže řetězec pochybností u zakázky, která za tři roky firmě přinese necelých padesát milionů korun, je delší. Stačí prozkoumat podepsanou smlouvu s firmou Akademos. Chybí v ní například splátkový kalendář. A tak Akademos už po prvním měsíci fakturoval zmiňovaných šest milionů, tedy téměř polovinu celé roční částky.

První ze dvou faktur byla vystavena dokonce už pátého března 2010, to je pět dní po podpisu smlouvy. Na faktuře, kterou mají HN k dispozici, pouze stojí: „Na základě smlouvy o poskytnutí finančních prostředků vám fakturujeme 2 296 468 korun.“ Žádné vysvětlení, žádné podrobnosti.

Akademos sice nakonec skutečně projekt spustil a zorganizoval například několik akcí na náměstích českých měst, kde představil kamion s obří kuchyní, ale potíže pokračovaly. Problémy se spuštěním internetových stránek střídaly další pochybné faktury. Třeba osm set tisíc korun, které firma žádala „na právnické služby“. Jak souvisí s preventivním programem, nevysvětlila.

A k tomu pochybnosti, jestli program není předražený. Jiné organizace věnující se prevenci by za takovou částku dokázaly víc. „Každou korunu desetkrát otočíme,“ popisuje Lukáš Hutta, mluvčí Asociace Záchranný kruh, která sdružuje profesionální záchranáře.

V posledních pěti letech získali celkem deset milionů korun od různých institucí. Investovali je do dlouhodobého programu, který dnes využívá více než 1300 škol z celé republiky. „Je potřeba budovat dlouhodobé a systematické projekty. Cesta předražených, davových boom akcí není rozhodně dlouhodobě účinná,“ míní Hutta, jehož kolegové se seminářů společnosti Akademos zúčastnili.

Jak to změřit?

Zkoumání rozpočtového labyrintu Všeobecné zdravotní pojišťovny ukazuje, že preventivní program firmy Akademos je jen zlomkem celkové sumy. Ve fondu prevence se ročně točí kolem půlmiliardy korun.

„Regulace hospodaření s prostředky určenými na prevenci není prakticky žádná,“ říká Eliška Kadaňová z Nejvyššího kontrolního úřadu, který nedávno finanční toky VZP prověřoval. Jinými slovy: ani nejvyšší národní kontrolní instituce nemohla vyhodnotit, nakolik jsou preventivní programy VZP efektivní. Chybí totiž jakékoliv měřítko.

Vracíme, odmítáme

Všeobecná zdravotní pojišťovna nicméně trvá na tom, že investice do prevence se vyplácí.

„Považujeme záměr projektu za velmi potřebný, dlouhodobě se věnujeme prevenci úrazovosti dětí, a ta skutečně v uplynulých letech poklesla,“ konstatuje mluvčí Rod.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?