Preventivní projekt Střevotour v dubnu vyrazí do měst v Česku

23. 3. 2015 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Projekt Střevotour, zaměřený na prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku, navštíví od dubna do června česká a moravská města. Lidé se dozvědí o možnostech léčení nemoci, která se ročně zjistí u více než 8000 Češek a Čechů, a také o možnostech jejího včasného záchytu.


Zdravotní pojišťovny od loňska posílají zvací dopisy lidem, kteří na vyšetření mají nárok a v daném intervalu na něm nebyli.

Návštěvníci akce mohou projít modelem tlustého střeva o rozměrech devět krát čtyři metry a prohlédnout si, jak vypadá uvnitř. Uvidí zdravou sliznici i choroby, které tlusté střevo nejčastěji postihují. Nejzávažnější je rakovina tlustého střeva a konečníku.

„Maketou provádějí zkušení průvodci - lékaři, zdravotní sestry nebo studenti vyšších ročníků medicíny. Tím máme jistotu, že jsou lidem poskytovány správné informace a každý návštěvník má možnost klást otázky přímo zdravotníkům, kteří problematiku včasného záchytu a léčby této rakoviny ovládají,“ sdělil ČTK za pořadatele výkonný ředitel sdružení Onkomaják Tomáš Kruber. Do konce loňského roku prošlo maketou přes 40.000 lidí.

Maskotem Střevotour je kreslená postava Rudy Pivrnce. Její autor, kreslíř Petr Urban, absolvoval vyšetření tlustého střeva a svoji zkušenost ztvárnil v komiksu, který si mohou návštěvníci na zastávkách Střevotour prohlédnout.

Střevotour začíná v jihlavské nemocnici 8. dubna, v dubna a květnu bude postupně v několika pražských nákupních centrech, 19. června bude ve vsetínské nemocnici a 25. června uzavře putování v Chebu nejprve před tamní zdravotní školou a pak v obchodním centru Dragoun.

Onkomaják má svůj web www.onkomajak.cz, na kterém vytvořili ojedinělou komunitu současní i vyléčení pacienti a podporující rodiny. Díky jednoduché registraci může každý návštěvník webu získat vlastní profil a ptát se odborníků nebo si najít přátele podle lokality, věku či onemocnění.

„Můžete tak najít někoho, kdo ví, o čem mluvíte. Nezlomného člověka, někoho, kdo vám poskytne podporu, naději, správné informace. Najdete další maják v rozbouřeném moři nebo třeba i cestu, jak se ze všeho vypsat ve svém osobním Dopise rakovině a ukázat ostatním, čím procházíte a jak je v procesu léčby potřeba o rakovině mluvit a mít přístup k dobrým informačním zdrojům,“ řekl Kruber.

Od pondělí 23. března bude na webu Onkomajáku pravidelně každý týden nový článek o možnostech léčby rakoviny tlustého střeva a konečníku. Autorem článků je přednosta chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Brno Bohunice profesor Zdeněk Kala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?