Preventivní vyšetření prsu zdarma je v regionu hudbou budoucnosti

4. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na možnost bezplatného preventivního vyšetření mamografem ve zdravotnickém zařízení v kraji si Jihočešky musejí počkat minimálně do června příštího roku. Přísná kritéria nesplňuje jediný mamograf v Jihočeském kraji...


České Budějovice - a pacientky tak musejí za bezplatným preventivním vyšetřením cestovat do Prahy, Plzně, Třebíče či Brna.

Blízko ke splnění podmínek má českobudějovická nemocnice, jejíž personál má s mamografickým screaningem bohaté zkušenosti, ale po technické stránce je nutné pracoviště dovybavit.

„Nemocnice do našeho oddělení investovala v poslední době milionové částky a nákup nového zařízení zvažuje z hlediska finanční rentability,“ řekl ČbL radiodiagnostik českobudějovické nemocnice Vladimír Chundela.

„Podstatnou roli tu hraje dosud nevyjasněný způsob hrazení vyšetření zdravotní pojišťovnou. Tento ambulantní výkon se zatím proplácí paušálem, ovšem vyšetření je uváděno i v sazebníku výkonů, a pokud by tak vyšetření bylo hrazeno, případná investice do techniky by se vrátila,“ vysvětlil Vladimír Chundela.

Teprve poté by mohla nemocnice zažádat o akreditaci, a pacientkám tedy preventivně vyšetřit prsy zdarma. Zatím tak činí pouze v případě žádanky praktického či ženského lékaře ze zdravotních důvodů. Kompletní preventivní vyšetření je možné v českobudějovické nemocnici podstoupit pouze při přímé platbě 600 Kč.

HANA SVÍTILOVÁ, Českobudějovické listy, 4.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?