Prezident podepsal zákon o stažení reklamy na cigarety z ulic

22. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do července příštího roku zmizí z ulic reklama na tabákové výrobky. Podle novely zákona bude tabáková reklama v budoucnu v podstatě možná jen v obchodech s kuřivem. Tabákové firmy však budou mít možnost ještě do roku 2007...


PRAHA - sponzorovat motoristické soutěže. Cílem novely je hlavně omezit počet mladých kuřáků.

I proto má povolená tabáková reklama obsahovat zřetelné varování před dopady kouření, nemá být zaměřena na lidi mladší 18 let a neměla by také nabádat ke kouření slovy nebo třeba zobrazením kouřících lidí. Reklama bude moci zůstat i v publikacích tištěných v zahraničí, pokud takový časopis není určen hlavně pro český trh. Novela má kromě reklamy znemožnit i rozdávání tabákových výrobků, které slouží k jejich propagaci.

Odpůrci novely hlavně z řad ODS poukazovali na to, že zákon jde nad rámec směrnice Evropské unie. Ke snížení počtu kuřáků podle nich nepovede.

Klaus podepsal také zákon o cenách, podle něhož bude muset být zboží v obchodech označováno nejen prodejní cenou za kus, ale i cenou za kilogram, litr či metr. Prezident souhlasil i s novelou zákona o finanční kontrole ve veřejné správě, která má důkladněji chránit nezávislost interních auditorů před případnými politickými tlaky při jejich kontrolní činnosti.

Prezidentovy podpisy jsou i pod zákonem o konzervaci a využívání genetických zdrojů rostlin a mikroorganismů v zemědělství a euronovelami zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu, veterinárního zákona a zákona o puncovnictví.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?