Při fúzi nemocnic padají kostlivci ze skříní

5. 2. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nebudeme rušit nemocniční oddělení, ale optimalizovat. Takový je vzkaz hejtmanství pacientům v Pardubickém kraji, kteří se obávají tu o osud neurologie, tu urologie či dalších oddělení.


Je to vzkaz, kterému není moc jednoduché rozumět. Na vytvoření koncepce pěti krajských nemocnic sloučených v lednu do jedné velké si však hejtmanství dalo dva roky. Navíc za rok a půl budou krajské volby, takže se radikálních změn do té doby určitě bát nemusíme. To by si hejtman Martin Netolický a jeho zdravotnický náměstek Roman Línek podřezali větev.

„Nechceme omezovat, ale optimalizovat strukturu zdravotnické péče. Propojit klinické obory napříč nemocnicemi,“ řekl doslova Línek.

Vedení kraje si fúzi, po níž níž se z pěti bývalých okresních nemocnic sloučených do organizace „Nemocnice Pardubického kraje“ stalo druhé největší nefakultní zařízení v Česku, pochvaluje. Postavilo prý nemocnice hospodářsky na nohy, zeštíhlil se a sjednotil řídící aparát a vytvořily se tak podmínky pro vytvoření jedné koncepce zdravotnictví.

„Na světlo se přitom dostává řada kostlivců padajících ze skříní, jako nákupy, odpisy, personální agenda a další. Proces fúze ještě neskončil, čekají nás dva roky dolaďování,“ dodal Línek.

A zdůraznil, že letos se od nemocnic po letech obrovských ztrát už očekává kladný hospodářský výsledek. Kraj rovněž z přebytků svého loňského hospodaření navýší základní jmění všech pěti nemocnic, ze kterých se staly jakési „odštěpné závody,“ o 130 milionů korun. Cílem je umožnit nový začátek bez břemene starých dluhů.

Kraj nyní hledá také peníze na nejpotřebnější investici ve všech pěti nemocnicích – vybudování centrálních příjmů. Ty vyjdou v součtu na miliardu korun; nejvíc ale půjde do pardubické a orlickoústecké nemocnice.

Společnost Nemocnice Pardubického kraje má přes 4000 zaměstnanců a roční obrat 3,5 miliardy korun. Kumulovaná ztráta byla snížena ze 186 na 17 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?