Přidáno dostanou v nemocnicích

30. 9. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček rozděluje peníze ve zdravotnictví a jako správný sociální demokrat tradičně nejvíce přidává do špitálů.


Vyhláška, která rozděluje pro příští rok 258,3 miliardy korun veřejného zdravotního pojištění, se právě finalizuje. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček při jejím představování hned přiznal, že proti ní očekává protesty. „Ať uděláme úhradovou vyhlášku jakkoli, vždy to bude pro většinu špatně,“ řekl a nespletl se.

Němeček má nicméně jasno v tom, jaké jsou hlavní priority. Doplácení na výpadky poplatků ve zdravotnictví a slíbený pětiprocentní růst platů v nemocnicích jsou v úhradové vyhlášce pro příští rok dvě zcela dominantní věci. Z deseti miliard korun, o kolik si zdravotnictví podle predikcí příští rok polepší, má jít příští rok pět miliard do nemocnic a 2,2 miliardy jako částečná náhrada za zrušené regulační poplatky u lékaře a v lékárně.

Protesty soukromých lékařů

Protože se už vyčerpaly možnosti úspor na lécích a níž už úhrady za ně stlačit nejdou, bude muset jít dalších 2,1 miliardy korun právě na medikamenty. Když se to sečte, znamená to, že v době růstu příjmů zdravotního pojištění na žádné jiné priority prakticky nezbývá.

Není divu, že vyhláška neodpovídá představám soukromých lékařů. Ti letos u Němečka opakovaně žádali, aby jim také (jako těm v nemocnicích) navýšil příjmy. Získali sice příslib navýšení ceny práce lékaře v sazebníku, podle kterého se jim počítají úhrady. Neradovali se však dlouho. Vzápětí dostali studenou sprchu v podobě návrhu úhradové vyhlášky, která poměrně striktně limituje maximální možné úhrady tak, že by zřejmě byly nižší než v roce 2015. Vyhláška jim limituje úhrady nanejvýš o procento vyšší než v roce 2014. „Ambulantní sektor je na druhé koleji, přidává se do nemocnic.

Problém je, že to tak zdaleka není první rok,“ říká předseda Sdružení ambulantních lékařů Zorjan Jojko.
V celkových číslech ministerstvo zdravotnictví sice počítá s tím, že do ambulantní péče půjde o 1,4 miliardy více než letos. Nicméně to neznamená, že by si jednotliví lékaři polepšili a dostali zaplaceno lépe. „Nárůst nákladů je způsobený převážně přirozeným růstem segmentu a nárůstem objemu péče, který je ovlivněn zrušením regulačních poplatků za klinické vyšetření,“ uvádí ministerstvo v důvodové zprávě. Mimochodem, je to zřejmě poprvé, co úřad přiznal, že po zrušení regulačních poplatků lidí v ordinacích významně přibylo.

Jednání o drobná procenta pro samostatné lékaře se ještě povedou. Stejně tak ještě bude mít Němeček příležitost předělat navrhovaný systém limitů pro ordinace. Tak, jak je navržený, může být v rozporu s dřívějším rozhodnutím Ústavního soudu, že má lékař za potřebnou péči dostat zaplaceno.
„Ta vyhláška podle našeho názoru nevyhovuje rozhodnutí Ústavního soudu, nezbylo by nám než se s ní obrátit na Ústavní soud,“ avizuje prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Preventivní prohlídky

Ať tato dílčí jednání dopadnou jakkoli, výsledek této úhradové vyhlášky bude další posílení nemocničního sektoru, na který jde více než polovina veškerých nákladů zdravotních pojišťoven.

Přitom v různých doporučeních expertů zvenčí našeho systému se opakuje volání po posílení role a postavení praktických lékařů. Právě u nich se dá předejít zbytečným dalším nákladům, pokud včas zachytí a dobře zaléčí chronické nemoci.


Drahé zdravotnictví

Jak porostou náklady na zdravotnictví v roce 2016 (oproti roku 2015)

Celkem: 9 miliard korun

Na ambulantní péči: 1,4 miliardy korun

Na lůžkovou péči: 5 miliard korun

Na léky: 2,1 miliardy korun

Očekávaný nárůst příjmů veřejného zdravotního pojištění v roce 2016 je 10,2 miliardy korun, respektive 9,7 miliardy korun, pokud odečteme nutné odvody do dosud nedoplněného rezervního fondu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Celkově budou zdravotní pojišťovny hospodařit s 258,3 miliardy korun.

(Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?