Primářku vyšetřují

9. 7. 2007 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Oddělení interny a pečovatelských lůžek, jež Lužická nemocnice v Rumburku spojila v jediné, vede bývalá primářka Léčebny pro dlouhodobě nemocné v Mladé Boleslavi. Přitom v Mladé Boleslavi ji vyšetřuje policie v souvislosti s úmrtím jednoho z pacientů...


Oddělení interny a pečovatelských lůžek, jež Lužická nemocnice v Rumburku od 1. července spojila v jediné, vede bývalá primářka Léčebny pro dlouhodobě nemocné v Mladé Boleslavi Anna Hapáková.

Přitom v Mladé Boleslavi ji vyšetřuje policie v souvislosti s podivným úmrtím jednoho z pacientů léčebny.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekla lékařka Anna Hapáková, která hned 1. července v Lužické nemocnici nastoupila. Nemocnice patří městu.

Místostarosta Darek Šváb, jenž je zároveň v představenstvu nemocnice, tvrdil, že o problémech Hapákové nevěděl. „Ani to pro mě není důležité, na každého doktora se něco najde. Důležité pro mě a celé představenstvo je to, že doktorka Hapáková má dvě atestace a tři primářské licence,“ řekl Šváb.

Odbornost Hapákové potvrdila i mladoboleslavská nemocnice. „Doktorka Hapáková je odbornice ve svém oboru a ještě než jsme její výpověď přijali, nabídli jsme jí tři jiná místa, i když vedení nemocnice mělo dílčí výhrady ke způsobu manažerského řízení léčebny,“ uvedl mluvčí Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Václav Řičář.

Podle něho nemá výpověď primářky nic společného s nedávnou kauzou kolem obvinění doktora Aleše Zlámala. „Nepochybně v tom ale mohou hrát roli emoce,“ uvedl Řičář. Aleš Zlámal, který v LDN pracoval, obvinil své bývalé kolegy, že několikrát špatně dávkovali, nebo dokonce vůbec nedávkovali léky pacientům. Přišel i s podezřením, že jeden z pacientů zemřel, protože mu byl podáván draslík ve špatné koncentraci.

„V tomto případě nemusel pacient draslík dostat. Navíc mu dali špatnou koncentraci. Pacientovi se začalo dělat špatně a jiný lékař mu draslík vysadil. Přesto mu byl přípravek později znovu podán a kvůli tomu pacient zemřel,“ obvinil Zlámal kolegy. Nemocnice i primářka Hapáková to už před časem striktně odmítly.

„Žádný pacient u nás nezemřel na předávkování draslíkem. Rozhodně jsou to lživá obvinění od lékaře, který se nám mstí, neboť jsme mu neprodloužili pracovní smlouvu, a který se dříve léčil na psychiatrii,“ bránil nemocnici její ředitel Ladislav Řípa. Policie vyšetřování případu neuzavřela, ale nechce pustit jedinou informaci.

„Neřeknu ani, zda už byl někdo v případu obviněn,“ stál si na svém mluvčí mladoboleslavské policie Ladislav Beneš. Ani odborná komise, jíž do nemocnice poslal hejtman Středočeského kraje Petr Bendl, nedospěla zatím k žádnému závěru. Výsledky vyšetřování by měla zveřejnit po prázdninách.

Internu Lužické nemocnice v Rumburku vedl do konce června primář Václav Pospíšil, jeho místo však nemocnice zrušila. Vést spojená oddělení interny a pečovatelských lůžek představenstvo nemocnice Pospíšilovi nenabídlo, přijalo Hapákovou. Pospíšil naopak dostal výpověď pro nadbytečnost, neboť odmítl místo sekundárního lékaře.

Už před časem uvedl, že organizační změna, kterou se ruší jen pracovní místo vrchní sestry, které se vedení nemocnice právě před čtvrtrokem pokoušelo protiprávně dát výpověď a místo jeho, který se tehdy vrchní sestry zastal, je jen zástěrkou vyrovnání osobních účtů.

Alice Klaubenschalková, Pavel Svačina

Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?