Primátor Liberce kritizuje změnu v čele představenstva nemocnice

20. 1. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým předsedou představenstva Krajské nemocnice Liberec se stal Pavel Marek, dlouholetý manažer z oboru sklářství. Dosavadní předseda Richard Lukáš ve středu rezignoval, zůstává ale lékařským ředitelem nemocnice. Liberecký primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) jeho odstoupení vnímá jako politický nátlak ze strany Libereckého kraje.


Akciová společnost je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Patří pod ní nemocnice v Liberci a Turnově. Většinovým vlastníkem je Liberecký kraj, menšinovými akcionáři Liberec a Turnov. Lukáš skončil v představenstvu na vlastní žádost, předsedou byl zhruba rok a půl. „Bylo to dobrovolné. Dohodl jsem se s krajským hejtmanem, že odstoupím. Nechci to ale nijak komentovat,“ řekl dnes ČTK Lukáš.

Primátor se domnívá, že k rezignaci byl Lukáš přinucen, aby to navenek vypadalo v pořádku. „Ale takhle se to dělá, aby nebylo pochyb, že za to nikdo nemůže. Jeho místo zaujal člověk z venku, bez jakékoli praxe ve zdravotnictví,“ uvedl Batthyány na sociální síti. Primátorovi také vadí, že o změně se město jako menšinový akcionář nedozvědělo předem.

Hejtman kraje Martin Půta (STAN) kritiku odmítá. Poukázal na to, že v představenstvu jsou i další lidé z nezdravotnických profesí, konkrétně uvedl bývalého ministra dopravy Petra Moose. Markovo zvolení vnímá jako rozhodnutí výkonného orgánu společnosti, které respektuje. „Pan Marek je člověk, který má prokazatelné manažerské zkušenosti a nezpochybnitelné výsledky práce, v minulosti řídil několik firem srovnatelných velikostí s Krajskou nemocnicí Liberec,“ uvedl hejtman.

Marek posledních osm let pracoval v manažerských pozicích pro Preciosu. „Jsem rád, že se nám podařilo získat do řízení nejdůležitějších krajských firem manažera, jako je on. Jeho hlavním úkolem bude zlepšit spolupráci krajem vlastněných nemocnic a využít zkušenosti z holdingové struktury, v níž působil,“ řekl Půta.

Uvedl také, že ho o rezignaci Lukáš informoval ve středu při osobní schůzce. „Jeho práce si nesmírně vážím a jsem rád, že nadále zůstává v pozici lékařského ředitele, má moji plnou podporu a těším se na další spolupráci s ním,“ dodal hejtman.

Generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný ČTK řekl, že uvolnění Lukáše z představenstva souvisí s dalšími postupnými kroky. „V krátké době dojde k oddělení strategického řízení a úzké spolupráci s dalšími zdravotnickými subjekty v Libereckém kraji na úrovni představenstva,“ uvedl. V brzké době po nutných úpravách stanov se podle Nečesaného změna dotkne i ostatních členů představenstva liberecké nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?