Příplatky za domácí vyšetření souvisí se zánikem pohotovosti

24. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...MUDr. Zdeněk Postler z Chlumce tvrdí, že lékařskou komorou navrhované placené konzultace lékaře s pacientem po telefonu by nikdo nezaplatil. "Zatím jsou tyto poplatky hudbou budoucnosti. Nyní takto funguje domácí péče v západní Evropě a nepochybně k tomu časem dojde i u nás. Zřejmě to bude souviset i se zánikem LSPP," je přesvědčen lékař. Pak se podle jeho názoru spojí několik praktiků, z nichž jeden bude denně na telefonu...


Ústí nad Labem - Lékařská komora zatím hodnotí materiál jako pracovní. Lékaři však již nyní s tímto návrhem souhlasí, také kvůli postupnému zániku lékařské služby první pomoci (LSPP). Podle zmíněného katalogu by měla podražit různá vyšetření kvůli vypsání potvrzení, poradenství či výpisy z dokumentace. Mělo by jít o věci nad rámec zdravotního pojištění.

Předsedkyně sdružení praktických lékařů pro dospělé na Ústecku MUDr. Pavla Píchová míní, že za případné návštěvy lékaře doma by si lidé měli připlatit.

„Víc by si takové péče i vážili. Vím o nedávném případu z jednoho sociálního zařízení, kdy si pacientka vyžádala pohotovostní ošetření a druhý den se ptala, jestli si předepsané léky má vyzvednout či ne,“ uvedla MUDr. Píchová.

MUDr. Zdeněk Postler z Chlumce tvrdí, že lékařskou komorou navrhované placené konzultace lékaře s pacientem po telefonu by nikdo nezaplatil.

„Zatím jsou tyto poplatky hudbou budoucnosti. Nyní takto funguje domácí péče v západní Evropě a nepochybně k tomu časem dojde i u nás. Zřejmě to bude souviset i se zánikem LSPP,“ je přesvědčen lékař. Pak se podle jeho názoru spojí několik praktiků, z nichž jeden bude denně na telefonu.

„Pokud si pak pacient vyžádá ošetření doma, bude muset připlatit. Jde o určitý nadstandard. Myslím si ale, že lékaři budou v tomto směru velice sociální,“ dodal MUDr. Postler.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 24.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?