Přituhuje. Výpověď už podala více než polovina lékařů

21. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Drama v krajských nemocnicích v Havířově a Karviné-Ráji, pod níž spadá také orlovská nemocnice, vrcholí.


Ředitelé zařízení dostali do rukou seznamy těch lékařů, kteří kvůli nespokojenosti se stavem zdravotnictví a nízkými platy podali výpověď a pokud nenastane radikální změna, jsou připraveni k poslednímu únorovému dni příštího roku svá pracoviště opustit.

Jednoduchými počty dojdou k závěru, že výpověď již podala v obou zařízeních více než polovina lékařů. Ředitelé nemocnic tak stojí před problémem, jak zajistit chod nemocnice v případě, že lékaři dostojí svým hrozbám a skutečně jich 1. března 2011 přijde do práce jen polovina. „Já v tuto chvíli spíše počítám, jaký dopad by to mělo na hospodaření nemocnice,“ prohlásil včera ředitel nemocnice s poliklinikou v Karviné Ráji Petr Kovařík.

Zatímco ředitelé pročítají seznamy lékařů ve výpovědi a zjišťují, kterých oddělení by se odchody nejvíce dotkly, politici jsou naladěni vánočně a vše chtějí řešit až po Novém roce.

„V prvním lednovém týdnu zasedne rada kraje společně s řediteli nemocnic a bude se tvořit krizový plán,“ říká Kovařík. Pokud vláda během prvních dvou měsíců příštího roku nepřijde se zásadním opatřením, lavina odchodů se podle Kovaříka nezadržitelně spustí.

„V takovém případě bude třeba v nemocnici přijmout razantní opatření, dočasně uzavřít některá oddělení, sestřičky poslat na dovolenou a podobně. To ale bude předmětem našeho lednového jednání s hejtmanem,“ dodal Kovařík.

Podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Sedláčka jsou ze strany lékařů stále otevřené dveře ke konstruktivním jednáním. „Času na řešení situace je stále dost,“ tvrdí Sedláček. Dodal, že v havířovské nemocnici už podalo výpověď 61 lékařů ze 110, kteří v nemocnici oficiálně pracují.

V Karviné a Orlové to byla ke včerejšímu dni přesná polovina: ze 128 lékařů na plný úvazek podalo v rámci akce Děkujeme, odcházíme výpověď 60 lékařů a čtyři další chtějí odejít bez ohledů na tyto okolnosti. Ani Marin Sedláček, ani odborový předák z Karviné Marián Pirchala však nevědí o nikom, kdo by měl zajištěnu práci jinde.

„Nezjišťoval jsem to, ani mi to nikdo nehlásil,“ říká Pirchala. Je toho názoru, že i kdyby lékaři k 28. únoru 2011 v nemocnicích skončili, najdou okamžitě práci jinde, lhostejno, zda v Česku, nebo v zahraničí.

„I kdybychom tři čtyři týdny seděli bez práce doma, myslím si, že to bude dostatečná doba na to, aby si stát uvědomil, že lékaře potřebuje, a podle toho se k celému problému postavil.
Odchody lékařů totiž nejsou doménou Karviné a Havířova, ale mnoha dalších nemocnic v celé republice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?