Privamed může školit lékaře

26. 10. 2007 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V soukromé plzeňské nemocnici Privamed si budou moci zvyšovat kvalifikaci lékaři internisté. Nemocnice totiž získala od ministerstva zdravotnictví osmiletou akreditaci pro další vzdělávání lékařů. První lékaři do nemocnice nastoupí, až začne platit nový systém vzdělávání...


„Ten by měl být nastartován na začátku roku 2009,“ uvedl člen akreditační komise ministerstva a přednosta 2. interní kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Jan Filipovský. Fakultní nemocnice získala dosud akreditaci pro šedesát z více než osmdesáti existujících medicínských oborů.

Filipovský připomněl, že než začne nový systém vzdělávání platit, musí být hlavně dořešen způsob financování lékařů v době, kdy budou praxe absolvovat. „Představa fakultní nemocnice je, aby praxe platilo ministerstvo zdravotnictví,“ dodal Filipovský.

V novém systému budou lékaři podobně jako dnes absolvovat tzv. kolečko na jednotlivých odděleních. To bude trvat dva roky, dnes je to dva a půl roku, po kterých lékaři získávají první atestaci. Pak se budou moci lékaři specializovat, například budoucí kardiolog stráví čtyři roky na kardiologickém oddělení, diabetologovi bude na tuto praxi stačit tři roky, internistovi čtyři. Dnes není počet let do získání druhé atestace striktně daný. Po ukončení praxe nebudou muset lékaři v novém systému skládat zkoušku, která je dnes k získání atestace nutná.

Jitka Srámková , Regionáln deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?