Privatizaci Nemocnice Blansko brání už jenom byrokracie

3. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace Nemocnice Blansko, o jejíž privatizaci se poprvé uvažovalo už před deseti lety, je atypická. Provoz zajišťuje nestátní zdravotnické zařízení, jehož zřizovatelem je město Blansko. Přitom majetek je stále ve vlastnictví...


Blansko - státu a město ho má ve výpůjčce. V roce 1996 vláda privatizaci zastavila, aby o pět let později tento proces opět povolila. Teprve v březnu letošního roku se ledy hnuly kupředu. Starosta Blanska Miloslav Kala předevčírem privatizační projekt konzultoval již na ministerstvu financí. To návrh na bezúplatný převod movitého a části nemovitého majetku zhodnotí příští týden.

A právě otázka privatizace nejvíce zajímala pracovníky blanenské nemocnice, s kterými ve čtvrtek hovořil ministr Bohumil Fišer. “ Nemocnice není výrobní podnik, nikdy nebude vydělávat. Zásadně proto nesouhlasím, aby získala statut obchodní společnosti. Osobně dávám přednost příspěvkové organizaci, kdy nemocnice bude pod větší kontrolou zřizovatele, což v Blansku bude město. Proti mysli mi však není ani forma obecně prospěšné společnosti,“ uvedl Fišer. “ Nejsem nadšen prací byrokratického aparátu nejen na našem ministerstvu, ale ani jinde,“ dodal k dotazu ohledně budoucnosti projektu, pokud privatizaci nestihne současná vláda. Ujistil blanenské zdravotníky a lékaře, že překážky již pro privatizaci žádné nevidí.

Uljana Bráchová, Rovnost, 1.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?