Pro Čechy prý budou lázně stále dražší

24. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože se o obavách českých pacientů z nárůstu cen lázeňské léčby a omezování příspěvků zdravotních pojišťoven hovoří stále častěji, podle aktuálních čísel není například v Karlových Varech situace zatím až tak hrozivá...


Lázeňská sanatoria se snaží vycházet domácím klientům vstříc a považují je za dobré potenciální zákazníky.

Karlovy Vary - Přestože se o obavách českých pacientů z nárůstu cen lázeňské léčby a omezování příspěvků zdravotních pojišťoven hovoří stále častěji, podle aktuálních čísel není například v Karlových Varech situace zatím až tak hrozivá: počet domácích pacientů zůstal v letech 2000 a 2001 skoro stejný. Došlo však k poklesu počtu hostů, kterým pobyt kompletně hradily zdravotní pojišťovny. Naopak přijelo více lidí, kteří si hradili lázeňský pobyt sami. Odborníci však příliš optimističtí nejsou…

Zdravotní pojišťovny mají v Karlových Varech uzavřeny smlouvy pouze s některými lázeňskými ústavy. Pro domácí samoplátce a pacienty na příspěvkové lázeňské péči je naše město v porovnání s jinými lázeňskými místy drahé.

„Pokračování dosavadního trendu vývoje by znamenalo, že v poměrně krátké době se léčení na účet všeobecného zdravotního pojištění zde stane výjimkou, nikoli pravidlem. Jak bychom podle velikosti a významu tohoto lázeňského místa, kvality přírodního léčivého zdroje, tradice a dosahovaných účinků lázeňského léčení pro zdraví pacientů předpokládali,“ hodnotí František Mikeš, tajemník Sdružení léčebných lázní v Karlových Varech.

Mnozí laici kritizují zřejmě nezměnitelný fakt, že z přírodních léčivých zdrojů, které jsou majetkem státu, potažmo občanů, profitují pouze soukromé firmy a jejich převážně zahraniční klientela - našinec za několik let prý na léčbu finančně ani nedosáhne.

„Pokud jde o naše sanatorium, domácím pacientům s pobytem hrazeným zdravotními pojišťovnami vycházíme všemožně vstříc. Pravdou je, že mnozí z nich by chtěli trávit lázeňský pobyt v letních měsících - tomu však nemůžeme ve všech případech vyhovět. Důvodem je například pořádání mezinárodního filmového festivalu, kdy je kapacita hotelu pro lázeňské hosty omezena. Pokud je to však jen trochu možné, vycházíme jim vstříc i v tom, že jim poskytujeme ubytování ve stejných pokojích,“ říká Petr Kopáček, ředitel Thermalu - největšího lázeňského sanatoria v Karlových Varech.

Podobný přástup k českým pacientům má i vedení lázeňského hotelu Imperial.

„Považujeme české pacienty za velmi dobré potenciální zákazníky. Myslíme si totiž, že lidé mohou do lázní jezdit nejen nemocní, ale i zdraví, aby si svoji kondici vylepšili a zdraví ochránili. Čechům se u nás líbí - ročně tvoří asi deset procent celkového počtu klientů,“ uvedl ředitel hotelu Bohumil Šerák.

SILVIE RISOVÁ, Karlovarské noviny, 22.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?