Problém s lékařskými přesčasy

21. 8. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
I přesčasy budou tématem jednání odborů s ministrem. V mnoha nemocnicích odpracovali zdravotníci od ledna do teď už přes 800 hodin, zákon přitom povoluje 416 za celý rok.


Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Služba v ambulanci, inspekce na lůžkách, porady lékařů a znovu ambulance. Internista Petr Polák odslouží v nemocnici měsíčně zhruba 100 hodin přesčasů. Povolený limit 416 hodin ročně tak už dávno přečerpal.

Petr POLÁK, interní lékař, Thomayerova nemocnice v Praze: Zejtra přijdu ráno o půl osmý do práce, odpracuju si do půl čtvrtý, plynule přejdu zase do práce, takže já jsem tady od půl osmý od rána do dvanácti následujícího dne. Rentgen, EKG, odběry, jestli měla pani nějaký bolesti na hrudi.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Vedení nemocnice ale tvrdí, že její lékaři limity nepřekračují, pokud mají přesčasy, dostanou volno.

Martina ŠTANCLOVÁ, mluvčí Thomayerovy nemocnice: My se snažíme, aby lékaři po službě chodili domů, mají za to náhradní volno.

Petr POLÁK, interní lékař, Thomayerova nemocnice v Praze: Který nemůžou vybrat, na tom oddělení by chyběli, kdyby si dva vybrali, je to opravdu v řádech stovek hodin, de facto to náhradní volno jenom si střádají.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Tady se v přesčasové matematice někteří sloužící lékaři s vedením nemocnice evidentně neshodnou, jsou ale nemocnice, které samy připouštějí, že se do přesčasových limitů už teď nevejdou. Povolených 416 hodin už překročila například pražská Bulovka, jilemnická nemocnice dokonce i bývalý dvojnásobný roční limit, stejně jako třeba kladenská.

Martin ENGEL, předseda, Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů: Nepřetržitá činnost v těch jednotlivých nemocnicích je zachována, to je plus, ale musíme se podívat, za jakou cenu, je tam ten unavený lékař. Mě mrzí, že výstupy z ministerstva jsou prostě víceméně nulové.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Ministerstvo zdržení omlouvá tím, že na dlouhodobý problém není rychlé řešení. Společně s limity chce navíc řešit i nedostatek lékařů.

Josef VYMAZAL, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči: Když chceme, aby nebyl problém přesčasové práce lékařů, tak je potřeba také zabránit tomu, aby nám zvláště mladí lékaři z České republiky neodcházeli.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Právě na internách chybějí lékaři dlouhodobě nejvíc. Obdobná situace bývá také na odděleních ARO, chirurgiích, gynekologiích a některých urgentních příjmech. Ministerstvo chce například prosadit navýšení počtu mediků na školách, zlepšit vzdělávací systém a v praxi pak nevylučuje ani zeštíhlení počtu sloužících specialistů. Lenka Drmotová, Česká televize.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka: V Událostech zdravím ředitelku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí Danu Juráskovou. Paní ředitelko, velké nemocnice, jako je ta vaše, problém s přesčasy na rozdíl od menších nemocnic nemají. Čím to je?

Dana JURÁSKOVÁ, ředitelka, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze: Tak, dobrý večer, nepochybně je to i tím, že velké nemocnice díky své kapacitě mají také velký počet lékařů a mezi ty rozprostřít ty přesčasové hodiny je samozřejmě snazší než u menších zdravotnických zařízení, ale já musím říci, že například naše nemocnice se loni na tuto situaci připravovala a my jsme už přehodnotili počty sloužících lékařů, ale také jsme navýšili počty lékařů.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka: V reportáži už zaznělo, že zejména na některých odděleních je lékařů málo. Změní to podle vás to plánované zvýšení počtu mediků a reforma vzdělávání nebo byste to vy osobně řešila jinak? A pokud ano, tak jak?

Dana JURÁSKOVÁ, ředitelka, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze: Z dlouhodobého pohledu to nepochybně tu situaci zlepší, ale nebude to podle mě stačit. Už to tady zaznělo a ta diskuse se vede, myslím si, naprosto legitimně, že v souvislosti se změnou vzdělávání a organizace práce je také nutné zvýšit platy lékařům, aby nám neodcházeli do zahraničí, abychom byli konkurenceschopní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?