Problémy kvůli zpožďování plateb od VZP mají také lékárny

13. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Problémy kvůli zpožďování plateb od VZP mají nejen praktičtí lékaři, ale také lékárny. Podle Libora Ládka ze sekretariátu České lékárnické komory stále stoupá počet lékáren, které nejsou schopny včas platit faktury za nakoupené léky...


PRAHA-

„Velkodistributoři léčiv hrozí, že to dál nebudou tolerovat a přistoupí k tvrdým penalizacím. Není se co divit, neboť za poslední dva měsíce stoupla zadluženost lékáren po splatnosti až o 30 procent,“ řekl Ládek.

Lékárníci tak podle něj vlastně bezúročně úvěrují VZP, nevyčítají to však této instituci. „Je nám jasné, že příčinou nynějšího stavu je především nedostatečně a nevyváženě nastavený systém financování zdravotní péče,“ podotkl Ládek.

Problémem podle něj je i to, že je téměř nemožné postihnout neplatiče pojistného. VZP u nich má již 13 miliard.

VZP kvůli nedostatku prostředků prodloužila dvacetidenní lhůty splatnosti v průměru o deset až 15 dní. To však existenčně ohrožuje ambulantní praxe.

Správní rada VZP proto rozhodla, že 130 nemocnicím bude z nejbližších plateb strženo 836 milionů, jež dluží pojišťovně na přeplatcích. Nemocnice tvrdí, že se to

projeví na mzdách pro zaměstnance.


Lékárníci ministryni vyzvali, aby neupřednostňovala platby nemocnicím na úkor ambulancí, včetně lékáren. Naopak by měla podpořit krok VZP, který povede k rychlému vracení dluhu.

U některých by se stržená částka rovnala měsíční platbě, takže by to mohlo ohrozit i šíři poskytované péče.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková proto tlačí na VZP, aby nemocnicím umožnila dluh vrátit postupně podle splátkového kalendáře. To VZP odmítá s odkazem, že řešení situace by se jen odložilo a že potřebuje peníze pro ambulance hned.

Podle zprávy OECD je v Česku nadbytek akutních nemocničních lůžek. Lékárníci žádají ministryni, aby spolupracovala s hejtmany při optimalizaci nemocniční sítě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?