Proces s exministryní Součkovou v kauze Diag Human začne už v dubnu

4. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Proces s bývalou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou stíhanou v souvislosti s kauzou Diag Human začne již tento měsíc. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku a za zneužívání pravomoci veřejného činitele exministryni hrozí tři roky až deset let vězení...


PRAHA - Hlavní líčení bylo naplánováno na 20. a 24. dubna, řekla v úterý mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Monika Křikavová.

Součková je stíhána kvůli uzavření smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou, firmou Diag Human. Je podezřelá z toho, že svým jednáním způsobila státu škodu, protože smlouva byla pro stát nevýhodná. Součková pověřila Nováčka zastupováním státu bez výběrového řízení, po obvinění vystoupila z ČSSD.

Smlouva slibovala brněnskému právníkovi za zastupování státu ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou odměnu deset milionů korun. Nováček prý ale celou částku nedostal a soudně se domáhal doplacení 55.000 korun. Později žalobu rozšířil na dalších deset milionů korun, které měl získat při vypovězení smlouvy, což se stalo předloni v květnu. Kdyby Nováček za stát spor s Diag Human vyhrál, obdržel by údajně podle smlouvy 170 milionů korun. Obvodní soud nedávno žalobu Nováčka o deset milionů korun zamítl s tím, že jeho smlouva s ministerstvem je neplatná. Nováček se odvolal.

Obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku čelí Součková kvůli tomu, že smlouva s Nováčkem byla prý uzavřena v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Za to, že exministryně zadala veřejnou zakázku bez výběrového řízení a uzavřela smlouvu s právníkem, dostalo předloni ministerstvo pokutu 60.000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Součková pověřila Nováčka zastupováním státu ve sporu s Diagem v září 2003 přesto, že ze zákona byla údajně povinna předat případ k 1. červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Právě v tom je podstata stíhání za zneužití pravomoci veřejného činitele. Případ Diag Human nakonec úřadu předal předloni v dubnu tehdejší ministr Jozef Kubinyi. Nováček čelí kvůli smlouvě kárné žalobě České advokátní komory. Podle žaloby porušil při uzavírání smlouvy s ministerstvem povinnosti advokáta. Čelí i podezření, že své služby předražil.

Součková bude druhým členem polistopadových vlád, který stane před trestním senátem. Prvním byl sociálnědemokratický ministr financí Ivo Svoboda, který si od loňska odpykává ve vězení pětiletý trest za vytunelování mělnické firmy Liberta. Kvůli založení společnosti Testcom servis policie nedávno navrhla postavit před soud i někdejšího ministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU).

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?