Pronájem nemocnice není krok dobrým směrem

16. 9. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
"Máme od konce září minulého roku přijatou strategii krajského zdravotnictví, kterou bohužel nedokázali krajští radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská a následně Václav Larva rozvinout tak, abychom neskončili tam, kde dneska jsme," říká náměstek karlovarského hejtmana.


NÁMĚSTEK KARLOVARSKÉHO HEJTMANA JAROSLAV BORKA (KSČM) ŘEKL PRÁVU:

Jaký je postoj KSČM v karlovarském krajském zastupitelstvu k pronájmu sokolovské nemocnice soukromé společnosti Nemos Plus, která provozuje ostrovskou nemocnici?

- Souhlasili jsme poté, co nás přesvědčovali sokolovští komunisté, že to chtějí na tamní radnici, občané i lékaři nemocnice, aby byla uzavřena nájemní smlouva na sokolovskou nemocnici. Máme ovšem několik zásadních připomínek k memorandu, které nájemní smlouvě předchází. Ze zkušeností radních například v Olomouckém kraji může mít taková nájemní smlouva řadu hluchých a slabých míst, kvůli kterým by mohla být nevýhodná pro kraj.

Je podle vás pronájem sokolovské nemocnice dobrým počinem?

- Není to podle mě krok dobrým směrem. Podle mě by měl kraj zajišťovat provoz nemocnic pod veřejnou správou. Tímto pronájmem se vzdáváme toho, co nám ukládá zákon o krajích, a to je chyba. Je to sice krok čelem, ale o 180° opačným směrem oproti volebním programům KSČM i ČSSD. Je to také v rozporu s programovým prohlášením rady kraje.

Co tedy nabízíte jako řešení?

- Máme od konce září minulého roku přijatou strategii krajského zdravotnictví, kterou bohužel nedokázali krajští radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská (hnutí Doktoři) a následně Václav Larva (ČSSD) rozvinout tak, abychom neskončili tam, kde dneska jsme. Není možné se vymlouvat na podmínky státu. Kraj by se měl zachovat jako solidní partner a měl by plnit to, co slíbil občanům. Kapitál od soukromého podniku je jistě věc chvályhodná a někdo v tom vidí záchranu sokolovské nemocnice, ale já myslím, že systémově je to špatné řešení. Když bude kraj v nemocnicích dobrým hospodářem, tak by sokolovská nemocnice mohla být konkurenceschopná soukromým podnikatelům ve zdravotnictví.

Co se vám konkrétně nelíbí v memorandu o pronájmu nemocnice?

- Například délka pronájmu na 20 let, protože při takové délce pronájmu se jedná v podstatě o privatizaci nemocnice. Během té doby dojde přirozeně k výměně veškerých nástrojů a přístrojů, které bychom museli po skončení doby pronájmu všechny od soukromého nájemce odkoupit, kdybychom chtěli nemocnici zpět převzít a sami provozovat. Nikde není psáno, že se management menší ostrovské nemocnice osvědčí u větší sokolovské nemocnice. A přitom jsme to my jako kraj, kdo ručí za poskytování nemocniční péče v plném rozsahu. Pronájem na pět let s opcí na dalších deset patnáct let nemůže podnikatele z Ostrova poškodit.

To je jediné, co se vám nelíbí?

- Pak je to kupříkladu otázka stávajících zásob, na kterou si má nájemce vzít půjčku a jejich hodnotu nám splácet postupně. Podle mě by se to mělo vyřešit najednou, protože později, jak je v této zemi zvykem, lze ledacos zpochybnit a kraj by nemusel dostat tolik, jako když se věc vyřeší najednou. Vyřešeny nejsou také náhrady za soudní spory s pacienty. V Olomouckém kraji opomněli na inflační doložku, takže nemohou ročně podle inflace upravovat nájemné. Je tu také otázka odpisů a jejich výše, aby se vracely zpět do sokolovské nemocnice.

Podle krajského radního Larvy se ale opět propadají příjmy a ekonomika může bez pronájmu přivést sokolovskou nemocnici ke krachu…

- Od začátku krajské koalice jsme se shodli, že financování provozu akciové společnosti Karlovarská krajská nemocnice (KKN) je nevýhodná forma, která poškodila nemocnice. Souhlasili jsme, že se nemocnice osamostatní pod hlavičkou nějakého holdingu. Nestalo se ale nic. Zatímco v sokolovské nemocnici si stěžují, že jim krajská nemocnice špatně vyúčtovává výkony. Nový generální ředitel KKN Zdeněk Horák měl zavést nový režim, ale nestalo se nic. Tak se ptám, co položili na oltář ti, co měli zdravotnictví řídit? Ať je to radní Larva, vedoucí odboru zdravotnictví Joža Lokajíček nebo ředitel Horák? Ten tvrdí, že neměl politický mandát. Já tvrdím že ano, protože je krizovým manažerem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?