Pronajmu nemocnici. Zn. Výhodně

17. 3. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Smlouva o pronájmu jedné ze tří krajských nemocnic nově vzniklé společnosti Nemos Sokolov vyvolává u oslovených odborníků pochybnosti. Její znění je prý šité na míru soukromé firmě. Začala tichá privatizace, upozorňují.


„Pokud je nájemné podstatně nižší než odpisy, bude se ztráta Karlovarské krajské nemocnice (KKN) stále prohlubovat. Minimálně do doby ukončení odepisování majetku. Pronájem sokolovské nemocnice za těchto podmínek tedy ekonomickou situaci KKN nijak neřeší. Na její ztrátu budou vydělávat nemocnice v Karlových Varech a v Chebu,“ počítá daňová poradkyně Jana Pachtová.

Ve smlouvě o pronájmu ji nemile překvapil kontrast mezi výší ročního nájemného a odpisy. Nájemce zaplatí Karlovarskému kraji tři miliony korun ročně, odpisy ale činí zhruba devatenáct milionů.

Krajský radní a člen představenstva KKN Jaroslav Bradáč připouští, že převis hodnoty odpisů nad inkasovaným nájemným bude výsledek hospodaření KKN zpočátku zatěžovat.

„Výše odpisů movitého majetku v dalších letech se ale bude souběžně s odepsanou hodnotou majetku snižovat. A v dalších letech se situace obrátí. Nájemné převýší hodnotu nižších odpisů. A tento stav naopak hospodaření Karlovarské krajské nemocnice zlepší,“ hájí Bradáč rozhodnutí radních.

Kritici způsobu a podmínek pronájmu nemocnice však říkají, že ve smlouvě jsou i další výrazně problematické body. Všechny prý ve prospěch Nemosu, který díky nim může v sokolovské nemocnici ihned vydělávat.

Pachtová si třeba všimla, že povinností Nemosu do roku 2029 je vynaložit hmotné nebo finanční investice do nemocnice, a to ve výši minimálně třiceti milionů korun. Každý rok však minimálně jeden a půl milionu.

„Smlouva ale neříká, jak má investice vypadat. Takže si management klidně může koupit auto za milion a půl a tuto podmínku splní,“ upozorňuje ekonomka.

Takovou úvahu ale Bradáč rozhodně odmítá. „Jedná se o veřejně kontrolovatelnou položku. Proto si jen těžko umím představit, že si nájemce pokazí pověst takovým trikem,“ kroutí hlavou krajský radní.

O podmínky pronájmu se začala zajímat také poslankyně Jana Suchá, v civilu advokátka. Také ona má výhrady. „Je zvláštní, v jak krátké době vznikl znalecký posudek. A pak mě zajímá, z čeho jeho autor čerpal? Nikde jsem například neviděla přílohy smlouvy,“ upozorňuje.

Způsob, jakým politici nemocnici pronajali, kritizuje i lékařský odborový klub ve Varech. Podle něj radní porušili zákon.

Odbory tvrdí, že záměr pronajmout jednu ze svých tří nemocnic kraj nevyvěsil na úřední desce. „Podle zákona je tedy smlouva neplatná,“ myslí si. Další z otazníků, na který Sedmičkou oslovení odborníci ukazují, jsou závazky. Přesněji jejich vypořádání mezi oběma stranami. KKN měla Nemosu slíbit úhradu svých závazků k 31. 12. 2010 ve výši zhruba čtyřiasedmdesáti milionů. Třemi miliony ročně.

„Nemos bude platit nájem tři miliony. Naproti tomu mu ale KKN bude splácet závazky také třemi miliony, takže nakonec nula od nuly pojde,“ říká ekonomka Pachtová s tím, že za takových podmínek soukromá firma logicky musí prosperovat.

„Pro KKN v tom ale přínos nevidím,“ dodává.

Podle Jaroslava Bradáče však kraj přesnou výši závazků zatím nezná. „Proces přesného určení je složitý, ale už ho dokončujeme. Pokud jde o vyrovnání salda při předání části podniku, definuje ho zákon. Výši pronájmu pak určil znalecký posudek,“ odmítá spekulace o špatném hospodaření.

Karlovarští lékaři se teď obávají, že stejným způsobem politici pronajmou i karlovarskou nemocnici. Společnosti Progress Medical. Podle radního Václava Larvy by ale nemocnice ve Varech a Chebu měly zůstat veřejným pilířem krajského zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?